Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 ноември от 19:30 часа

Два филмови акцента разказват "Истории от бекстейджа"

Юлиан Спасов в студиото на Радио София

Юлиан Спасов от "Кинематограф" гостува в предаването „Добър вечер, София“ с новини и покана за нови срещи, инициативи и събития.

Той разказа за тридневния форум за анимационно кино в Букурещ с присъствие на продуценти от цяла Източна Европа и дистрибутори в тази сфера.

"Успяхме да поканим изключително много кинотворци от Словения, Хърватска, Румъния, Северна Македония, които разбраха за нашата платформа и бяха много впечатлени и отбелязаха, че в нито една от техните страни няма такъв проект", сподели той.

Като гледахме как презентират проектите си и технологиите, които използват, оказа се, че анимацията е един изключително скъп продукт с филми на световно ниво, допълни Спасов.

"В късото кино направихме силно впечатление", посочи още той.

  • Какво предстои?

Въпреки че сезонът не е толкова сгъстен, анимационното кино живее свой живот.

На 22 ноември от 19:30 ч. ще стартира новата програма "Истории от бекстейджа", в която ще има два български акцента. Филмът „Антракт“ на Мартин Динков е показван и преди, защото филмът е специфичен и без аналог в нашето кино. Другият филм е "Прослушване" на Мария Бобева. Заснет е в Холивуд, но криейтив екипът е български. Разказва историята на емигрантка и трудностите, с които се сблъсква тя, посочи Юлиан Спасов.

"Бекстейджът е много символично място във всички сфери на изкуството. Там винаги ври и кипи и се случват неща, които влияят на сцената, но ние никога няма да разберем какви са те, отбеляза още Спасов - Ако зрителят иска добра игра, то тя минава и през твърда режисура, което показва как се развива един актьор. Има ли граници, които не трябва да се прекрачват и ако те не бъдат преминати, дали ще се изгради актьорът, който вече може да излезе и да разсмее или да разплаче всички."

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Николай Сотиров, който изпълнява главната роля в "Антракт", тъй като режисьорите на двата български филма живеят в чужбина.

Програмата "Истории от бекстейджа" ще се излъчи и в Бургас, Благоевград и Пловдив.

Подробности може да видите на  страницата на "Кинематограф".

Още интересни аспекти от разговора с Юлиан Спасов, чуйте в звуковия файл. С него разговаря Яна Спиридонова.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна