Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Праворазбраният цивилизатор

Флейтистът горе, вторият отдясно, е Добри Войников. Оркестърът е създаден от Михай Шафран.
Снимка: Wikipedia

Само за 45 години живот Добри Войников прави много за театъра, музиката, църковната еманципация и еманципацията на българките, за историята, журналистиката, националното ни дело.

На 22 ноември 1833 г. (по стар стил) се ражда човекът, чиято сатира "Криворазбраната цивилизация" ни усмихва и днес. Панагюрката Райна Попгеоргиева пък получава името Райна княгиня от една друга негова пиеса – "Райна Княгиня".

Какво е мястото на Войников в пантеона на светлите ни глави – кои са явните и неявните му заслуги – разговаряме с професор Ваня Добрева, с д-р Ивета Рашева, с главния уредник на музея "Добри Войников" в Шумен – Мюргян Садък.

Проф. Ваня Добрева разказва, че Войников създава не само българската драма, но и българския театър като цяло, че името и делото му се проследяват по сетне през такива имена като Иван Вазов, Ст. Л. Костов, та чак до Станислав Стратиев.

Ивета Рашева пояснява как по причудлив начин Райна Попгеоргиева получава името Райна Княгиня, и как това повлиява на съдбата ѝ – и в славен, но и по трагичен начин. Мюргян Садък пък описва дома на Войников в Шумен и очертава личността на този наш възрожденец според нейното усещане за него.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени