Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антитъга и ирония

"Антитъга" се нарича театралният пърформанс по текстове на поета и драматурга Стефан Иванов, който беше показан премиерно в ТР "Сфумато". Режисьор е Антон Угринов. Участват младите актьори Анета Иванова, Василена Кънева, Йордан Върбанов и Петар Андреев. 

Интересно решение е да бъде включена пианистката Александра Дичева, чието изпълнение на живо хармонира с авторовата идея. "Антитъга" е, защото ненормалните, катастрофалните състояния всъщност не трябва да бъдат взимани за нормални. Не трябва да се гледа на тях като на норма. Трябва да им се противостои, когато има тъга, трябва да има равна по сила и обратна по действие антитъга“, казва Стефан Иванов в интервю за БТА. 

Спектакълът ни въвежда във вътрешния свят на младите хора днес. Фрустрирани от настояването да успеят, те се самообвиняват, че не са социално адаптивни, че се депресират, опитват да заглушат болките, копнежа за разговор и общуване със субстанции, с крясък. Тяхната остра нужда от любов и разбиране е незадоволена, самотата и психологическите травми, които са следствие на живота им в болно общество, в абсурдна държава, всекидневно ги съпътстват, усещането им е, че са в капан, а се стремят към щастие.

"Антитъга" е мрачна диагноза на съвременния човек, но успява да изведе зрителя от този мрак с немалка доза спасителна абсурдна ирония.  

Следващото представление е на 12 декември.

Чуйте Стефан Иванов.

Снимки – ТР "Сфумато"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна