Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ предлага по-ниски социални осигуровки и намаляване на бюджетния дефицит

| Репортаж
Лъчезар Богданов и Николай Василев (вдясно)
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика предлага по-ниски социални осигуровки и намаляване на бюджетния дефицит наполовина от заложеното от правителството.

В алтернативен на държавния бюджет икономистите от Института изчисляват ръст на доходите на домакинствата с повече от 30%, в сравнение със заложените от държавата 13%.

Според разходната бележка, която експертите пресмятат, всеки работещ българин ще плати 12 622 лв. задължения по планирания бюджет за следващата година.

Най-голямата тежест в облагането на доходите са осигурителните плащания. От Институтът за пазарна икономика предлагат тези задължения да паднат с 10 процентни пункта, обясни Лъчезар Богданов, но с условието на постигане на пълна събираемост, допълни колегата му Георги Ангелов.

Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика е изчислен на основата на много непопулярни мерки, но такива, които ще вдигнат нетните доходи на фирмите и доходите на домакинствата с повече от една трета, за разлика от заложените 13% в държавния бюджет, каза Лъчезар Богданов.

Петър Ганев, Георги Ангелов и Георги Ганев (от ляво надясно)

Според икономистите от Института за пазарна икономика, освен намаляване наполовина на бюджетния дефицит, планиран за догодина, до 2026 година може да постигнем и нулев дефицит при прилагането на препоръчаните по-смели и радикални реформи.

Нулев бюджетен дефицит може да се постигне и още догодина, ако България успее да събере таксата от "Газпром" за пренос на природен газ през страната - по 20 лева за мегаватчас и да обложи печалбите на "Лукойл", заяви Лъчезар Богданов.

Предложението за повишаване на Данък печалба за фирмите в държавния бюджет от 10 на 15 процента през следващата година трябва да бъде начало на по-категорични промени, коментира Николай Василев - бивш министър в няколко правителства, призова за възстановяване на единната ставка по ДДС и прогнозира "данъчна контрареволюция":

Икономистът и депутат от "Продължаваме Промяната-Демократична България" Георги Ганев заяви съгласието си с предложените реформи, но беше убеден, че дори да внесе и подкрепи подобен по-радикален бюджет, останалите депутати не биха го приели.

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!