Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изграждаме "Черти, лица и образи" днес

Снимка: Топлоцентрала

На 29 ноември ще се проведе лекция и дискусия с мултидисциплинарения артист Юлиан Табаков в галерия "Топлоцентрала – Куб". Ще се предадат работни изображения от процеса на създаване на персонажи чрез костюм и среда / сценография. Повече по темата ще научите в звуковия файл от разговора с визуалния артист Юлиан Табаков, който гостува в "Артефир".

"Интересно е изграждането на образа чрез индиректни параметри, защото то дава възможност на публиката да мисли отвъд да намери препратки. Иска ми се българското изкуство да се фокусира повече върху бавната работа. Артистите тук се занимават с много неща, не им остава време да се фокусират върху една задача, която предполага работен процес от 2-3 години." – каза Юлиан Табаков.

Ангелина Грозева и Юлиан Табаков
Изграждането на образи е дълбок и сложен процес, нещо като игра на шах. Всяка фигура има своето значение изразено чрез вида ѝ, никоя фигура не е сама – всяка фигура дава информация и за себе си и за всяка друга и по отделно и за всички други като групи и подгрупи. Костюмът създава или най-малкото дава основа за изграждане на персонажа в съзнанието на зрителя. Какъв е той – персонажът – скромен, отривист, извратен, наивен, жесток..., всичко това се начертава от яки, дължини, цветове, плътност и движение на материи и пр. Балансът и връзката между всички на сцената се определя до голяма степен и от костюма, виждайки играчите ги подреждаш по рафтовете на собствената си библиотека.

Дискусията ще се проведе на 29-и ноември в Топлоцентрала, а на 1-ви декември, можете да гледате работата на Юлиан по представлението "Beautiful souls". То е по концепция на работата на Хегел, Юлиан е костюмограф на работата, която е дело на театрална компания в Швеция и ще бъде видяна за първи път в България.

Снимки: Топлоцентрала и Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени