Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Снимка: Малък куклен театър „Слон“

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се проведат в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" на сцена Учебен куклен театър с начало 19 часа:

"Водният куклен театър е магия, която не можем достатъчно да покажем на местна сцена, защото все още няма сцена у нас за воден куклен театър. А за всичките ни представления има такъв голям интерес. Ние правим нещо различно и от Виетнам, от където са корените на водния куклен театър, защото там се играе главно навън, по народна музика, сюжети от народната култура. А ние сме единствените, които използваме специално композирана музика за воден куклен театър, както и работим по класически произведения. Това е национално богатство." – споделят доц. Цветанов и Роза Николова.

Доц. Мирослав Цветанов и Роза Николова
Единият уоркшоп се фокусира върху правенето на кукли за воден куклен театър, а другият ще разкрие тайната с какво може да заместим водата. Първият воден спектакъл, който създава трупата е "Райската птица". В България единствено се създава и специална музика за воден куклен театър. Неин композитор е Пламен Цветанов.

Снимки: Малък куклен театър "Слон", Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна