Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 хижи се борят за "Хижа на годината" в 8 категории

Хижа "Пършевица"
Снимка: Жоро Александров

"Хижите са един от основните стълбове на безопасността в планината. В доста от ситуациите се явяват ключови места, на които туристите могат да се настанят при необходимост, при някакъв инцидент или при влошаване на метеорологичните условия”. 

Това каза за БНР Полина Димитрова - бивш хижар и част от екипа на инициативата “Хижа на годината”. За приза “Хижа на годината” се състезават 70 хижи в 8 категории. Някои хижи попадат в повече от една категория. 

Наградите ще бъдат връчени 6 декември в столичното кино “Люмиер". 

Сред категориите са: “хижа с най-добра кухня” и “хижа рестарт” - за хижи, които дълго не са работили и тепърва възобновяват дейността си. Също има категории за хижи с автомобилен достъп и хижи без такъв; за хижи, които прилагат еко практики...  

"Като цяло бих могла да кажа, че поставихме сериозни стълбове, върху които да надградим следващата година. Имаме 25,000 получени гласа във всички тези 8 категории”.  

Инициативата има 3 финансиращи програми - за подновяване на легловата база в хижата; за предоставяне на строителни материали, които да подпомогнат ремонтните дейности и друга, насочена към реновиране и подобряване изцяло на условията в една хижа. 



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени