Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Петко Салчев: Бюджетът на НЗОК ще бъде приет

Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

Здравната комисия не прие във вторник законопроекта за бюджета на НЗОК за 2024 г. 

Професор Петко Салчев - бивш директор на НЗОК, припомни, че Комисията по бюджет и финанси също не е одобрила бюджета на Касата и обобщи, че това е прецедент, откакто съществува Касата.

“Нищо не следва! Просто това са политически игри. Ще бъде приет бюджетът, защото Държавният бюджет не може да бъде приет без съпътстващите бюджет на ДОО и на Касата. Самият бюджет на Касата не е нещо ново и не е нещо съвсем различно от предишни бюджети на касата с 1 изключение - централният орган за поръчки да бъде НЗОК, което е вкарано в този бюджет. Иначе нищо друго не се различава, освен цифрите. Но тези цифри всъщност не водят до нищо, освен до повишаване цената на услугата. Никъде не се вижда нещо ново”.

Това означава, че пациентите могат да очакват през 2024 г. “същите услуги, само че при по-висока цена, която ще бъде заплатена на тези, които ги осигуряват”.

Увеличението на бюджета на Касата е свързано с това, че се увеличава и БВП, както и голяма част от параметрите като "минимална работна заплата", "осигурителен доход" и т.н.

Дават се повече средства за превенция, но основният пакет за превенция не се променя. Тоест увеличават се само цените на досегашните услуги”.

Предложението Касата да прави търговете за лекарства и да бъде централен орган за обществените поръчки трябва внимателно да се обмисли, категоричен е бившият ѝ директор.

"Министерството е отговорно за лекарствената политика и освен това там се сключват договори и за други лекарства, които не се заплащат от Касата. Ако Касата заплаща само за лекарствата, които са покрити от нейния бюджет, тогава за лекарства, ваксини и други, които са извън това нещо и се заплащат от Министерството, кой ще прави търговете?".

Според Салчев сме свидетели на сблъсък между “две политически лобита в сглобката, които по някакъв начин се мъчат да решат проблеми, които не могат да бъдат решени ad hoc”.

Заложените в бюджета на Касата повече пари за хоспитализация всъщност са, за да се вдигнат цените на клиничните пътеки, убеден е той.

“Касата постепенно започва да се превръща не в орган, който закупува услугите за сметка на пациентите, а в орган, който субсидира дадени структури”.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени