Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-голямото увеличение в бюджета за здраве е за извънболничната помощ"

Михаил Околийски: Управителят на НЗОК беше пожертван

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим"

| Интервю
Михаил Околийски
Снимка: Мария Филева

Управителят на НЗОК беше пожертван.

Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.  

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха оставките си в деловодството на Народното събрание в петък. Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които подкрепят правителството. От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си около ръководството на Здравната каса. 

"Това няма да се отрази добре на работата на Касата. Управителят, който беше избран - Станимир Михайлов, се оказа един много смислен човек, сериозен. С него работехме много добре в Надзора на НЗОК. Създаден беше бюджетът на Здравната каса, който е много балансиран и за пръв път всички партньори и опозицията казват, че в него има наченки на много добри политики. Сега този човек беше пожертван и ще трябва оттегли. Трудно ми е да разбера логиката защо, ако нещо работи, трябва да бъде спряно или съсипано. Очевидно се търсят варианти за постигане на доверие, което много липсва в политиката. Казват, че ще се върви напред на чисто. Но сега в Касата се приемат много смислени решения".

Михаил Околийски подчерта, че най-голямото увеличение в бюджета за здраве за 2024 г. е за извънболничната помощ - за първичната и за специализираната:

"В профилактичния преглед е предвиден много по-голям пакет от изследвания. Да се предприеме лечение в ранна фаза на заболяванията. Осигурени са средства. Продължават тенденциите за добрата подкрепа на болничното лечение и всеки, който има нужда, ще го получи - включително в отдалечените от областните градове места има внимание върху болничните заведения и за тях ще има специално финансиране. Предвидили сме и биомаркерите при онкологичните лечения, защото до този момент те не се финансираха от НЗОК".

По думите на заместник-министъра на здравеопазването има рисковете за някои от общинските болници:

"Някои от общинските болници функционират само за да може кметът да си запази работата. Те не са от финансова гледна точка защитими. Те се поддържат на изкуствено дишане. Някои от тях трябва да бъдат преобразувани в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване".

Михаил Околийски подчерта, че при областните държавни болници е различно, защото те са гръбнакът на здравеопазването и в новата стратегия на Министерството на здравеопазването ще им се гласува голяма роля.

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим, защото ресурсът от 8,1 млрд. лева е ограничен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения", каза още заместник-министърът на здравеопазването.

"Повечето лекари получават добри заплати и през клиничните пътеки тези заплати са адекватни. Заплащането на медицинските сестри, на лаборантите и санитарите е ниско. Трябва да се намери баланс в заплащането на всички медицински специалисти", заяви той.

Интервюто на Явор Стаматов с Михаил Околийски в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.


По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!