Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Случаят с "Лукойл" е прехвърляне на монопол от едни ръце в други

"Основният стремеж в Бюджет 2024 е постигане на 3% дефицит"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

Случаят с "Лукойл" е прехвърляне на монопол от едни ръце в други.

Този коментар направи пред БНР икономистът доц. Григор Сарийски.

"Знаем, че "Лукойл" има монопол върху търговията с горива, тъй като държи голяма част от публичните складове, така че не можете да внесете и 1 килограм петрол, ако не сте свързан с компанията", каза още той.  

По думите на икономиста "Лукойл" от доста време практикува т.нар. трансферно ценообразуване:

"Това е прехвърляне както на доставките, така и на продажбите през трети лица и по този начин ограничават данъчната основа, на която трябва да платят данъци. Прехвърлянето от едни ръце в други ще доведе до още от същото. Единствената разлика, която може да настъпи, е ако се разбие ефективно монополът, но това неща не вярвам да бъде направено, тъй като прехвърлянето на компанията в сегашното ѝ състояние, би трябвало да бъде част от споразумението. Защото никой не би искал да купи компания, която след това да бъде разпарчетосвана".   

Според доц. Сарийски ще има увеличение на цените на горивата, въпреки че в момента цената на руския петрол "Уралс" е съпоставима с цената на останалите сортове и затова "дори смяната на доставките на суров петрол за рафинерията в Бургас - не би трябвало да води до особена разлика върху ефекта от разходите за производство":

"Това ще бъде повод да се пипнат цените, защото смяната на компанията винаги е повод да се направи нещо, което да има по-голяма финансова изгода за нея. Това е основното, което можем да очакваме. Ще имаме евентуално увеличение на цените, разбира се, имате претекст да го правите, защото не малко се изприказва, а и доскоро беше истина, че има голяма разлика между руския петрол и останалите сортове. Второ - променят се логистичните вериги... ще се променят и застраховките. Все основания, на които дори формално новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите".

В предаването "12+3" доц. Григор Сарийски коментира и проектобюджета за 2024, като заяви, че не вижда дълбока философия в него.

"В повечето случаи се обсъжда това дали ще успеем да се вмъкнем в 3% дефицит. Това е заветната цел. ... Повечето предложения в бюджета бяха точно с този стремеж". 

Интервюто на Петър Волгин с доц. Григор Сарийски можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени