Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Андрей Чорбанов: Всяка власт иска да сложи "Пирогов" като перла в короната си

"Ако това, което казва вътрешният одит е вярно, директорът на "Пирогов" би трябвало да е обект на съвсем други органи"

| Интервю
Проф. Андрей Чорбанов
Снимка: Савина Спасова

Казусът с "Пирогов" е емблематичен, защото болницата е емблематична.

Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, депутат от ИТН, член на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Пирогов" е болница с особен статут. Всеки, който има нужда от спешна помощ, отива там. Това е най-емблематичната болница в българското здравеопазване. Затова всяка власт има определена нужда да сложи тази емблема като перла в короната си, за да личи, че "Пирогов" се управлява от наш човек, който задължително съблюдава партийната политика", добави той. 

Проф. Чорбанов посочи, че изложените от министъра на здравеопазването доводи са били от доклад от одит, който е вътрешен, извършен от Агенцията, изпълняваща тази функция в Министерството на здравеопазването: 

"Имаше много спорни моменти в този доклад, но когато става въпрос за вътрешен одит и вътрешен доклад, изглежда като в едно семейство тъщата да прави оценка на зетя. Ако това, което казва вътрешният одит е вярно, директорът на "Пирогов" би трябвало да е обект на съвсем други органи, на Икономическа полиция. ... Обществените поръчки са гласувани от Борда на директорите на болницата, това не са еднолични негови решения, разбира се, че той подписва и носи крайната отговорност за това. ... Трябва да се каже, че директорът има голяма поддръжка от работещите в "Пирогов".

По думите на Чорбанов одитът в "Майчин дом" е бил ужасяващ, голяма част от работещите там протестираха, но тогава "властта със зъби и нокти пазеше този директор".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Андрей Чорбанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл и да видите във видеото. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!