Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51 години от последния пилотиран полет до Луната

Снимка: Уикипедия

Преди 51 години на този ден светът беше свидетел на последната пилотирана мисия към Луната, наречена "Аполо 17". За този историческа момент и защо след толкова години никой не е стъпвал на Луната именно с пилотирана мисия, разговаряме с доц. д-р Владимир Божилов, зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Въпреки че от тази дата минаха повече от 50 години и множество технологични иновации, никой не е успял да повтори това постижение. Защо? Една от основните причини, според доц. Божилов, е свързана с историческия контекст на Студената война между САЩ и СССР през 60-те и 70-те години. В тази напрегната ситуация две суперсили се състезават кой първи ще стъпи на Луната с пилотирана мисия. САЩ спечелват състезанието.

По думите му, след като САЩ постигат успеха, започва намаляването на интереса и финансирането на космическите мисии. Освен това през 70-те години в САЩ има големи протести и недоволство, свързани с огромните суми, отделяни за космически изследвания.

Сега обаче, както посочи доц. Божилов в интервюто, сме в различен исторически момент, в който частни космически компании, като SpaceX на Илон Мъск, разработват нови и достъпни технологии за изследване на Космоса. Това отваря нови възможности за бъдещите космически мисии.

Защо е важно да има полети до Луната?

Според него Луната е първа стъпка към тестване на нови върхови технологии.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна