Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български усилвател за китара, колкото бучка масло, предизвика интерес в музикалната индустрия

За устройството компанията беше наградена като иновативно предприятие

Снимка: zekeng.com

Усилвател за китара "Dulo" донесе на Емил Кирилов и неговите колеги награда в категория Иновация в креативните индустрии в 19-ия конкурс “Иновативно предприятие на годината”, организиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network – България. Призовете бяха връчени на церемония на 19 декември.

Иновацията е не само с по-добри технически/икономически параметри от аналози в България, но и превъзхожда по много показатели световни образци.

„В историята на аудио техниката усилватели за китара се произвеждат от 60-70 години. Това, което ни провокира и мотивира беше големината и теглото на тези устройства“, спомни си пред БНР-Радио София инженерът.


Неговата компания дава на музикалната индустрия съчетание на технологиите за усилване на звук, използвани при преносимите колонки и класическа схема на усилвател за китара от 60-те години, за да постигне т.нар. modern vintage звук.

Така типичният 10-килограмов усилвател се свежда до размерите и теглото на бучка масло.

Продуктът вече е предизвикал интереса на най-големия доставчик за музикални инструменти в Европа (в Германия) след като предприятието използва инфлуенсър, който тества продукта и публикува неподправено ревю за мнението си.

Устройството може да работи с всякакъв тип ефекти и да се събира в калъфа за китара.

„Dulo“ звучи като себе си или по-скоро като това, което му сложиш на входа. Това му е основната идея – целият звук да бъде образуван преди него, а не чрез него, обясняват създателите му. Още за неговите качества чуйте в разговора на Лили Големинова. 

Ще разберете още, че част от успеха може би се дължи и на любовта на Емил Кирилов и негови колеги към музиката и китарата.

В момента компанията вече работи за нов модел усилвател, който ще бъде представен през идната пролет.

Фирмата има постижения и с други продукти, свързани с използването на сензори за отчитане на замърсен въздух или запълването на контейнери с отпадъци.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна