Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Нова година е организирана богата програма в Белград – Коледни базари, традиционни събития и концерти по площадите

Какви празнични изненади предлага Белград на туристите?

Много българи се насочват за празниците към сръбската столица - близка дестинация не само като разстояние, но и като култура

| Репортаж
Белград, улица "Скадарлия"
Снимка: БНР

За деветте месеца на годината Белград е посетен от над 1 милион туристи. Най-многобройни са туристите от България. И тази година за Коледните и новогодишните празници са подготвени много събития за веселото и разнообразно прекарване на празниците. Туристическият борд на Белград презентира в София възможностите за туризъм и посрещане на Коледните и Новогодишните празници в сръбската столица. Близо 491 хиляди българи са посетили Сърбия и малко над 631 хиляди сръбски граждани са били у нас през 2022 година. Двете страни работят за насърчаване на туристообмена. 

Много българи се насочват за празниците към сръбската столица като една по-близка дестинация не само като разстояние, но и като култура и балканско усещане за празник.

Белград разполага с повече от 30 хиляди легла в хотели и апартаменти и туризмът в града се разраства. 7 милиона пътници е обработило Белградското летище през миналата година, като се очаква в следващите няколко години да достигне 15 милиона пътници, каза Слободан Ункович – заместник директор на туристическата организация на Белград:

"От Белград има директни полети за Ню Йорк и Чикаго, както и до Китай. Всяка седмица има два полета до Пекин. Очаква се  през следващата година да има полети и до Шанхай. Капацитетът на летището на Белград е увеличен, което дава много възможности за пътниците"казва Слободан Ункович.  

Той уточни, че в Белград се строят около 20 нови хотела. А градът се готви за голямото изложение ЕКСПО, което ще се проведе през 2027-ма година. Очаква се по време на изложението градът да бъде посетен от няколко стотин хиляди души.

"Белград се намира в прегръдките на две реки – Дунав и Сава и също така се надявам да бъдете наши гости в нашата прегръдка в Белград. Убеден съм, че и гостите от Сърбия ще бъдат много добре посрещнати в София. За Нова година е организирана богата програма в Белград –  Коледни базари, традиционни събития и концерти по площадите и  улиците в центъра на града. Да не забравяме и големият брой кръчми и ресторанти, които предлагат национална и гурме кухня", добавя Слободан Ункович. 

Александра Красманович от Туристическата организация на Белград посочи, че има много неща, които свързват двете страни исторически:

"В Центъра на Белград в един от най-хубавите паркове. В "Ташмайдан" се намира паметника на Васил Левски и на Георги Сава Раковски, които са участвали в Българската легия и са сред защитниците на Белград. Например сръбският архитект от български произход Константин Йованович е проектирал сградата на Народното събрание в София. Той е учил в Австрия и Швейцария и по-късно проектира и сградата на Сръбската народна банка в Белград".

Събитията по повод Коледните и Новогодишните празници в Белград започват от 8  декември и продължават до 8 януари. Красиви коледни базари на открито, ледена пързалка, на всички площади има концерти и организирани събития, както и такива, подходящи за семействата с деца.

"При нас изпращането на старата и посрещането на Новата година започва на 30 декември. Този ден е нещо като репетиция за посрещането на Новата година на следващия. На 31 - ви сутринта има матине – когато са планирани много сутрешни забавления, а вечерта е същинският празник за Новата година.

По централната улица "Княз Михайлова" през целия месец свирят духови оркестри, а на централния градски площад "Република", което е известно място за срещи, също има коледен базар. Във фоайето на Народния музей всяка събота има безплатни концерти.

"Бохемската улица "Скадарлия" е пешеходна зона, в която се намират 17 етно ресторанта. В целия Белград има около 8 хиляди и 200 ресторанти и кръчми. Най-ниската цена на куверта за Нова година в ресторантите на Скадарлия е 85 евро и той включва посрещане, богата трапеза, шампанско в полунощ и народна музика на живо. Най-ниската цена за куверт в Белград е 50 евро.  17 белградски ресторанти имат препоръка от пътеводителя на Мишлен", изтъква Александра Крсманович. 

Пред сградата на Народното събрание ще има концерт на известни балкански звезди. В събота посещението на сградата на парламента е безплатно. Групи от 40 човека се придружават от екскурзовод.

"И когато навсякъде празникът отива към своя край, при нас той едва започва. На първи януари улица "Светогорска" в стария Белград се превръща в улица "Отворено сърце". В карнавална атмосфера с песни, музика, улични аниматори, жонгльори, акробати, илюзионисти, атракции, подходящи за семейства с деца, започва Новата година. Актьорите от Ателие 212 ще се отправят на своето традиционно шествие. В една от механите те разменят местата си със сервитьорите".

 От 1988 г. Фестивалът официално влиза в календара на най-значимите събития на Белград. Негови организатори са общината, Туристическата организация на града и общината на Стария град.

На 7 януари западната ни съседка празнува православната Коледа, като в храмовете има тържествено богослужение.

Пред Църквата "Свети Сава" също има Коледен базар и чак до 14 януари в града непрекъснато се провеждат разнообразни събития. В Белград има 50 търговски центъра. Но какво е новото в града:

"По малко от 3 евро струва билетът за новия влак до Нови Сад, който се казва "Сокол“. До там се пътува за около половин час. Така в рамките на един ден туристите може да посетят два града. Най-големият конгресен център на Балканите "Сава център" е изцяло ремонтиран. В момента са строи и една изцяло нова част на Белград. Полезно за туристите е да знаят, че Министерството на културата е направило една карта, която важи за четири музея. Тя се закупува онлайн и важи за Природонаучен музей, Етнографски, Музей на историята, Музей на науката и технологиите".

От 2012 година в Сърбия са построени над 400 километра автомагистрали и скоростни пътища. Това ще подпомогне развитието на туризма, подчертава посланикът на Сърбия у нас Н.Пр. доц. д-р Желко Йович.

"Именно туризмът свързва хората. Ако пътуваме, ако имаме контакт, ако сме свързани, ще се опознаем. Ако се познаваме, ще се разберем. Ако се разбираме, това малко, което е проблем, ще го решим много лесно. Всеки ден, всеки месец, всяка една година напредваме, когато става дума за инфраструктура“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна