Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10 хиляди лева са събрани до сега от дарения

Мащабна кампания за събиране на средства за "половинка" на мъжката камила Дарко

Двугърбата камила Дарко е самотен, а и законът казва, че животните в зоопарковете трябва да се отглеждат по двойки

Мъжката камила Дарко в зоокътът в Павликени
Снимка: Здравка Маслянкова

Община Павликени и зоокътът в града започнаха мащабна кампания за събиране на средства, с които да бъде купена „булка“ на мъжката двугърба камила Дарко, която от няколко месеца радва деца и възрастни. 

В област Велико Търново единственият зоокът е в Павликени, където се отглеждат стотици птици и животни. Посетителите са от близо и далече. Посещават го безплатно и си имат любимец. 

„Камилата най-много ни хареса. Дарко ми е любим, защото е най-хубав“, споделиха посетители.  

Мъжката камила Дарко е купена от община Павликени преди няколко месеца от Чехия с дарения, събрани от посетителите в общинския зоокът. Двугърбата камила Дарко е самотен, а и законът казва, че животните в зоопарковете трябва да се отглеждат по двойки, и сега се провежда кампания, за да се купи женска камила, обясни кметът на община Павликени Емануил Манолов

Стартирахме кампания за купуване на втора камила, женска камила за нашия зоопарк, отчитайки факта, че камилите наистина е добре да живеят по двойки. Продължаваме практиката, така както закупихме Дарко само със средства от дарения и то само от посетителите на входа на зоопарка. Сега сме стартирали кампанията, водим преговори сме намерили женска камила, едногодишна, двугърба. Запазили сме я в частен зоопарк в България. Женските камили са малко по-скъпи от мъжките. Дарко струваше 12 хиляди лева. Женската, която сме запазили, вече е уговорена на цена 16 хиляди лева“. 


Близо 10 хиляди лева са събрани до сега от даренията, оставени от посетителите в зоокъта в Павликени за „булката“ на Дарко. Мъжката камила е последното животно от десетките видове, които се отглеждат в зоокъта, разказва ветеринарният техник Даринка Михайлова, която от 30 години се грижи за животните. Морковите са любими на нашия Дарко, разказва гледачката му Ангелина Сандева

Дарко е около двегодишен. С нетърпение очакваме да дойде женската, която ще се казва Дарина, защото също ще е от дарения. Камилата се чувства много добре тук. Храни се сутрин и следобед“, разказва Даринка Михайлова. 

„Дарко много обича да яде моркови, червено цвекло, разбира се и жито, царевица, люцерна“, обяснява Ангелина Сандева. 

„На ден трябва по 10-12 кг да яде люцерна или жито, а концентрираният фураж е около 2 кг“, допълва ветеринарният техник. 

„Дарко свикна с посетителите и с нас, разбира се. Най-новият посетител и всички много му се радват“, казват в зоопарка. 

Любимецът Дарко има своя просторна клетка, непрекъснато течаща вода и навес, където се подслонява. Съседи са му семейството белите щрауси Нанду със своите малки и кенгурата албиноси. 


„Клетката е направена по изискванията на Министерството на околната среда за три животни, така че спокойно ще е за женската, а може и после да имаме и поколение. Камилите на три до пет години стават полово зрели и носят бременност от 13 месеца“. 

Общинският зоокът в Павликени е създаден преди 57 години. В него се отглеждат над 200 животни от 40 вида, разказва ветеринарният техник Даринка Михайлова, чийто баща е създателят на зоопарка. Зоокътът е на общинска издръжка, включват се и много дарители: 

Притеснения нямаме с прехраната на животните. Закупуваме, а и имаме много земеделски кооперации тук, които ни правят дарения. Затова ние наблягаме на тревопасните животни“. 

Освен камилата Дарко, в зоокъта в Павликени посетилите могат да видят мечока Васко, коткоподобните маймуни гвенони, муфлони, щрауси, козлета, понита, вълци, много птици, а надеждите са до два-три месеца да дойде и камилата Дарина. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна