Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студ, дъждове и бури продължават да обхващат обширни територии от САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студ, дъждове и бури продължават да обхващат обширни територии от САЩ, а десетки милиони хора живеят в райони с екстремно ниски температури. Виновник за лошото време е фронт, идващ от Арктика, който обхвана обширни площи от континенталната част на САЩ.

Близо 82 милиона души бяха предупредени от властите да избягват излизания извън домовете си, тъй като е възможно да получат измръзвания, ако останат на открито за повече от 20 минути. Други 40 милиона живеят в щати където е възможно да паднат ледени дъждове и повече от 5 сантиметра сняг.

В южните щати се очаква нетипично падане на температурите под нулата за продължително време, което може да застраши реколтата. В някои райони се очакват ветрове със скорост от почти 100 километра в час.

В щата Мейн рекорден прилив на Атлантическия океан потопи популярни сред туристите рибарски къщички, които са били построени в самото начало на 19 век. Компанията оперираща енергийната мрежа в Тексас предупреди жителите на щата да пестят електричество, тъй като повишеното потребление заради температурите, които паднаха под точката на замръзване оказва огромен натиск на съоръженията.

Вчера следобед, температурите в щата паднаха до – 10 градуса по Целзий, което е изключителна рядкост за този район на САЩ, а властите издадоха предупреждения за поледици. В Юта лавини засипаха натоварен път, водещ към ски курортите южно от Солт Лейк Сити. В щата Ню Йорк все още има непроходими участъци в северната част, в района на град Бъфало. В Чикаго, където живее най-многобройната българска общност температурите паднаха до -22 градуса по Целзий, но заради ледения вятър те се усещат като -34. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени