Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NBC News: Първичният вот в Айова намекна, че музиката ще спре да свири за кандидати, които не се казват Тръмп

Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, държи реч в Horizon Events Center, в Клайв, Айова, 15 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Бившият президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на Републиканската партия в щата Айова, с които официално беше даден старт на кампанията за излъчване на кандидат на консерваторите, за предстоящия през ноември вот за държавен глава на САЩ.

В скования от рекордни студове щат Айова Тръмп спечели убедителна победа с 51 процента от гласовете на предварителните избори пред основните си конкуренти – губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият представител на САЩ в ООН Ники Хейли. Те се класираха съответно на второ и трето място, като ДеСантис спечели 21,2%, а Хейли - 19,1 процента:

"Това е третата ни победа тук и най-голямата такава. Казаха, че да победим с 12 процента ще е много трудно. Мисля, че преднината ни е над 2 пъти по-голяма", коментира Тръмп.

Неговата победа в Айова му осигурява гласовете на 20 делегати в избирателната колегия на републиканците. Коментарите за резултатите в Айова в медиите варират, но дори симпатизиращите на сегашната администрация и Демократическата партия гиганти CNN и NBC News признават внушителния му резултат.

Доналд Тръмп; Снимка: АП/БТА

"Битката за второто място продължава, но първичният вот в Айова намекна, че музиката ще спре да свири за кандидати, които не се казват Доналд Тръмп", коментира NBC News, допълвайки, че битката за второто място и малката разлика между ДеСантис и Ники Хейли дава бонус на Тръмп, тъй като предвещава войната между тях да продължи на следващите предварителни избори в Ню Хемпшир на 23 януари, а и след това. 

CNN определя победата на Тръмп като "едно от най-удивителните завръщания в американската политическа история", акцентирайки на факта, че загубилите президенти с един мандат почти никога не успяват да проведат последващи успешни първични кампании.

Телевизията коментира също, че това става на фона на 91 криминални обвинения срещу Тръмп, които го заплашват от лишаване от свобода и тежки глоби.

Близката до републиканците телевизия Fox News публикува проучване, което показва, че сред основните мотиви довели до резултатите в Айова са желанието на гласуващите за промяна на начина за управление на САЩ, което е мотивирало близо две трети от тях, както и засилване на мерките срещу нелегалната имиграция, включително дострояване на стената с Мексико, за което се обявяват 88% от гласоподавателите в щата. 

Едва 15% от тях смятат, че Тръмп е виновен по поне едно от повдигнатите му криминални обвинения. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени