Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуваме се с големия български режисьор и педагог проф. Красимир Спасов

Красимир Спасов
Снимка: НАТФИЗ

Днес се прощаваме с един от най-значимите творци в българския театър Красимир Спасов. Той почина на 13 януари на 82-годишна възраст.

"Проф. Красимир Спасов винаги ще остане с нас на сцената и в нашите сърца", написаха във Фейсбук от Театър "Българска армия", където режисьорът създаде десетки спектакли през последните 40 години. В този театър той постави "Много шум за нищо“ на Шекспир и "Колко е важно да бъдеш сериозен“ от Оскар Уайлд, които се играят пред публика вече повече от 25 години. Други негови представления са "Вкус на мед“ от Шийла Дилейни, "Тартюф“ от Молиер, "В полите на Витоша“ от П. К. Яворов, "Албена“ от Йордан Йовков, "Една нощ с теб“ от Майкъл Уелър, "Любов, любов, любов“ от Майк Бартлет. Последната му постановка в театъра е "Мизантроп" от Молиер.

Красимир Спасов е преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от 1991 година, където води класове и преподава "Режисура за драматичен театър".

През 2012 година е отличен с награда "Икар“ за цялостно творчество, а през 2021 година – с "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. Носител е и на редица международни награди.

Поклонението пред тленните му останки е на 17 януари от 12.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

В звуковите файлове можете да чуете какво споделиха в памет на Красимир Спасов театроведът проф. Николай Йорданов, режисьорът Крис Шарков и актрисата Стефка Янорова. А преди това – откъс от интервю с проф. Спасов по повод удостояването му с наградата "Икар" на Съюза на артистите в България през 2012 година.






 

 



По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна