Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Сената и Конгреса на САЩ оптимисти за финансовата помощ за Украйна и Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Сената и Конгреса на САЩ демонстрираха умерен оптимизъм след срещата си с президента Джо Байдън, посветена на блокирания от седмици финансов пакет за Украйна, Израел и граничната сигурност.

Лидерът на мнозинството в Сената – Демократа Чък Шумър и председателят на Конгреса – Републиканецът Майк Джонсън описаха срещата като „продуктивна“.

В изявление пред представители на медиите Шумър каза, че е "по-оптимистично настроен от всякога" за постигането на споразумение“.

Той заяви необходимостта от двупартийно споразумение за предоставяне на подкрепа за Украйна, изтъквайки, че е имало разбиране, че ако не бъде оказана помощ, последствията за американския имидж в света ще бъдат опустошителни.

Въпреки това демократът от Ню Йорк призна, че някои участници в срещата са настоявали първо да бъде даден приоритет на проблемите по границата, преди да се ангажират с допълнителна помощ за Киев.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън описа срещата на лидерите на Камарата и Сената с Байдън като "продуктивна", но заяви, че в разговора отново е потвърдил позицията на Републиканците, че е необходима промяна на граничната политика и това трябва да бъде основен приоритет. От своя страна президентът Байдън е подчертал "стратегическите последици от бездействието" в Украйна, настоявайки за подкрепа, защото бездействието на Конгреса застрашава националната сигурност на Съединените щати, НАТО и останалия свободен свят".

Според лидера на малцинството в Сената – Републиканецът Мич Макконъл преговарящите представители на двете партии са постигнали напредък в договарянето на най-значимите подобрения на границите от почти 30 години. Въпреки това преди срещата той-отправи критика към Байдън, защото президента не припознава ситуацията на южната граница като криза.

Дори да бъде достигнато споразумение в Сената няма гаранция, че то ще влезе в сила, защото трябва да бъде гласувано от Конгреса, където Републиканците имат мнозинство, а някои от тях с крайно десни възгледи настояват за мерки по границата и имиграционната политика, които няма как да бъдат приети от Демократите.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени