Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за училищното и предучилищно образование

Учениците да имат възможност за поправка на оценка от матура, прие НС на първо четене

Снимка: БТА

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за училищното образование, които позволяват учениците да имат възможност за поправка на оценка от матура. Това може да стане еднократно, в същото училище и не по-късно от една година от полагане на първия зрелостен изпит, предвиждат промените, предложени от депутати от управляващото мнозинство - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Отхвърлен беше проектът на "Възраждане", в който се предлагаше всяко училище да излъчва свой представител в комисията, която избира директор, да се изисква 8-годишен стаж по специалността за директор на Регионалния инспекторат по образование и да може да се повтаря 3-ти и 4-ти клас при лоши резултати. 

Именно възможността за повтаряне в началния образователен етап се оказа най-оспорвана:

По проекта, внесен от депутати от управляващото мнозинство, възражения нямаше. Близо три часа обаче народните представители спориха как повтарянето на клас още в начален етап ще повлияе на психиката на ученика, кои са причините да се стигне дотук, дали има етнически дискриминация и какви мерки трябва да вземе държавата.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов защити идеята си:

"Ако ние не въведем тази практика, която ние предлагаме, ако няма тази санкция за семействата, за родителите, ние на практика поощряваме това, което в момента се случва, а именно - разпад на държавата, опростачване на българския народ и разпадане на българската нация. Това е единственият начин и той не е измислен от нас".

Всички изследвания показват, че проблемите идват, ако децата не са обхванати още в предучилищната образователна система, настоя Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС:

"Това не са тези деца, които са от бедни семейства, а тези деца, на които майчиният език не е български, които не са били обхванати в детска градина. Водещи са социално-културните фактори и рецептата, алгоритъмът е тези деца да бъдат обхванати рано в детска градина, да има целенасочена, координирана, съвместна политика на институциите, ежедневна политика за обхващането на всички деца".

В подкрепа на проекта на "Възраждане" освен "Има такъв народ" и БСП, гласуваха и двама депутати от ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна