Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще строи 4 нови ядрени реактора

Герман Галушченко
Снимка: Ройтерс

Украйна очаква да започне строителството на 4 нови ядрени реактора през лятото или есента, съобщи днес пред Ройтерс енергийният министър Герман Галушченко на фона на стремежа на страната да компенсира изгубен енергиен капацитет заради войната с Русия.

Два от блоковете, които включват реактори и свързано оборудване, ще бъдат базирани от руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология от компанията "Уестингхаус".

Всички четири реактора ще бъдат построени в рамките на Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна, допълни Галушченко.

По думите на Галушченко, украинската страна преговаря с българските власти за доставка на два реактора руско производство - подразбира се, че става дума за оборудването от АЕЦ "Белене". "Ако получим корпусите на реакторите днес, ще можем да пуснем 3-ти реактор до две години и половина," допълва украинският министър.

Правителството на Украйна иска да компенсира загубите на енергиен капацитет, които страната претърпя вследствие от руското нашествие и окупацията на най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката. С тази цел Киев ще строи още два реактора в Нетѝшин с помощта на американската компания "Уестингхаус" и вече договори купуване на част от оборудването за тях.

Времевата рамка е по-агресивна от по-рано очертаната от Киев, който възнамеряваше да започне работа през тази година, без да уточнява, че всички четири реактора ще бъдат създадени едновременно, коментира Ройтерс. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна