Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от седем области ще развиват практически умения в проекта "Презареди бъдещето си"

| обновено на 26.01.24 в 08:29
Снимка: Pixabay

"Джуниър Ачивмънт“ (JA Bulgaria) стартира пилотна фаза на нов образователен проект "Презареди бъдещето си" в училища от 7 области в България. Проектът се осъществява съвместно с 10 централноевропейски държави, а в България стартира пилотно от януари 2024 г. в училища от областите София, Бургас, Варна, Търговище, Добрич, Плевен и Русе.

Проектът подкрепя учениците на възраст между 10 и 19 години и цели да увеличи чувството на принадлежност в учебния процес, да ги мотивира в реализирането на пълния им потенциал в рамките на образователната система и да предотврати отпадането им от нея. 

Училищата, които участват в пилотната фаза, са избрани на конкурсен принцип от "Джуниър ачийвмънт България" на база на своята мотивация и данни от Механизма за обхват, предоставени от Министерството на образованието и науката.

В поредното издание на рубриката "Денят делово" Вера Петканчина, оперативен директор на "Джуниър Ачийвмънт България", сподели, че целта на проекта "Презареди бъдещето си" е да подпомогне борбата с отпадането от училище чрез предоставяне на по-интересни и ангажиращи образователни формати и инициативи. Основната идея е да се увеличи мотивацията на младежите и да се направи образованието по-вдъхновяващо. Според нея, когато учениците получават възможност да изразяват свои идеи, да ги защитават и работят по тях в рамките на образователните институции, те развиват умения и мотивация, които им помагат да се ориентират по-рано в кариерата си и да търсят възможности за лично и професионално развитие.

Петканчина разказа още, че "Презареди бъдещето си" се фокусира върху учениците от гимназиален етап и работи с 20 училища в първата си фаза.  Програмата "Практични финанси" е насочена към уменията за управление на личните финанси на учениците. По нейните думи този вид обучение е от съществено значение за развитието на финансова грамотност сред младите хора и им помага да разберат важността на финансовото планиране и управление.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна