Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката Румен Радев:

До месец се очаква подписване на споразумение България - САЩ за ядрената енергетика

Министърът на енергетиката Румен Радев на конференцията на тема "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа – технологии, проекти, услуги" - София, 25 януари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Румен Радев каза, че до месец се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество между България и САЩ в сферата на ядрената енергетика, като то ще е основата за строителството на новите два блока в АЕЦ "Козлодуй".

Той допълни, че е взето решение за започване на оценка за въздействие върху околната среда на проекта за осми блок, тъй като в момента такава има само бъдещият седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Колко приблизително ще струва новата ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще стане ясно най-вероятно след март, когато американската компания Westinghouse ще е готова с предварителната си оценка.

Окончателната цена обаче ще стане ясна след като бъде подписан договор и с изпълнителя на проекта. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той допълни, че има интерес, макар и все още неофициален, към обявената процедура за избор на главен изпълнител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй":

"Правим един списък от възможни потенциални компании, които имат опит с изграждането на такива ядрени мощности, като освен опит трябва да има и финансово състояние, което да отговаря на съответния проект.

Такива компании проявиха интерес като Hyundai, които са строили в Обединените арабски емирства, като Bechtel, които са строили "Вогъл" в Съединените щати, идват от Fluor, които са собственици на тези малките модулни реактори, но правят и големи енергийни проекти в САЩ, доколкото знам има и китайски, и други компании, които са проявили интерес", каза Николов.

Той напомни, че срокът, в който те трябва да подадат официално документите си, е 2 февруари. А какво предстои после, посочи енергийният министър Румен Радев

"Нашата задача е до лятото на следващата година практически да позавършим с инженеринг - първа фаза, и да имаме възможността вече да се придвижим към приемане на окончателно инвестиционно решение.

След което, разбира се, ще възложим и производството на оборудването - с дълъг срок на производство".

Министър Румен Радев допълни, че с отделно с европейски компании се работи и по програма за алтернативна преработка извън Русия на отработеното ядрено гориво от 5-ти и 6-ти блок на на АЕЦ "Козлодуй".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна