Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виетнам - история, култура и впечатляваща природа

6
Снимка: Виолета Ашикова

В последните години Виетнам бележи значителен ръст на туристи от цял свят, които търсят екзотиката и бягството на топло място през зимата и красотата на природата през пролетта и лятото.

Азиатската страна, смятана за едно от туристическите съкровища на Югоизточна Азия -  с богата история и култура и впечатляваща природа - е фокус на туристическата рубрика на "Хоризонт за вас"

Виетнам привлича със значимото си културно разнообразие, страната предлага екзотични дестинации – от плажове, джунгли и планини, до оживени и модерни градове. Ханой, кипящата съвременна столица на Виетнам, е пъстра и динамична. Силен трафик, милиони мотопеди, модерна инфраструктура и смесица на древна архитектура и културни влияния от Югоизточна Азия, Китай, САЩ и Франция. Ханой - градът на излитащия дракон, е наричан и градът на езерата. Десетки изградени изкуствени езера, в които цъфтят лотоси,  допринасят за красивата атмосфера на града. Една от най-романтичните разходки е край езерото Hoan Kiem – „езерото на върнатия меч“. Легендата разказва за времената на китайската династия Мин, когато виетнамския народ е бил подложен на жестока тирания, но успял да се избави с помощта на краля на драконите, дарил с вълшебен меч беден селянин.  Години след победата, докато обикалял с лодка из езерото,  гигантска костенурка изплувала от дълбините и го помолила да върне меча на дракона. А днес насред водата се издига изящна пагода, посветена на костенурката.  

Виетнамците изключително се гордеят с храма на литературата, построен в чест на великия мислител и философ Конфуций. В столицата може да се разгледа мавзолея на Хо Ши Мин – първият президент на Виетнам, повел страната към независимостта, скромната му къща, в която живеел и езерото с рибите, които обичал да храни,  елегантния президентски дворец и още красиви сгради и колониална атмосфера.  

Истинска атракция е водното куклено шоу в кукления театър Thang Long, изкуство, наследено от северните виетнамски села, където театърът се е играл с кукли във водата. С помощта на големи пръчки кукловоди управляват куклите, на фона на изпълнения на традиционна музика с барабани, дървени звънци и бамбукови свирки. Автентични виетнамски певици разказват историята, която ни представят куклите: 

Една от най-емблематичните туристически атракции на града е „влаковата улица“ на Ханой, където влаковете преминават по коловоз само на сантиметри от домовете и местата, където хората редовно пият кафе или бира в многото кафенета и ресторантчета на открито. Вековната железопътна линия, построена от бившите френски колониални владетели на Виетнам в началото на 20.век, пресича сърцето на оживените улици в Стария квартал на Ханой. Истинска атракция е да посрещнеш влака 

Столицата е пъстра, многолика  - живот между традиционните начини за препитание, бит, пазар, обичаи, местни занаяти и модерен начин на живот. Ухания на черен пипер, кафе и чай от жасмин и навсякъде лотоси – олицетворението на чистотата. Освен достъпната инфраструктура, евтиното настаняване, великолепната кухня и древна история, Ханой е отправна точка за залива Ha Long Bay, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Една от най-посещаваните забележителности на Виетнам, красиво и диво, невероятно чудо на природата. По 120 километровата брегова линия на залива са пръснати над две хиляди островa, а гледките са спиращи дъха  

Още една изящна природна красота, южно от столицата Ханой – провинцията Нин Бин и природният резерват, част от които е Trang An – една от най-очарователните и зашеметяващи карстови пейзажи. Природна забележителност с множество пещери с неочаквани отвори, през които минават малки лодки,  пагодата Бай Дин, издигната насред водата, заградена от величествени скали.  

Това са много малка част от живописните места в очарователния Виетнам. Южноазиатската страна крие още много екзотика и красота, култура и древно богатство. 

Репортаж на Виолета Ашикова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Виолета Ашикова

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна