Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева на 80!

Всеки дошъл в театралната зала има право на своята премиера

Цветана Манева
Снимка: facebook/cvetanamaneva1

На днешния 30 януари Цветана Манева навършва 80 години. Стана ясно и това, че актрисата ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към изкуството на киното. На 23 март, когато е церемонията по връчването на наградите на 28-ия София филм фест, актрисата ще получи Наградата на София на Столичната община като признание за нейния принос към изкуството на киното.

За да отпразнуваме този важен момент, ето думите на актрисата, споделени специално за слушателите на "Нашият ден". 

"Аз съм човек, който е пределно отдаден на това, което върши. Работя бавно, задълбочено, актьорската работа е нещо магическо. Винаги упорито следвам пътя, по който да стигна. И той да бъде истински, вълнуващ! Мен ме занимава пътя, който съм извървяла до този момент, до този ден, в който ме поздравяват. Когато ми задават въпрос дали си правя равносметка? Аз си правя във всичко, което върша. Правя си равносметка на деня и на седмицата", споделя тя в ефира на предаването.

"Първото нещо, на което ме научи режисьорът Любен Гройс, е да вярвам в себе си – това е много важно! Така съм го предала и на студентите – човек трябва да вярва в себе си, в своите възможности, човек трябва да опита.

Актьорската професия е доста злокобна работа, изисква много отдаденост, много концентрация, много себеотрицание – фиксирам тази дума. От много неща трябва да се отказваш, да се лишаваш, за да стоиш в "окото на бурята". Преданост изисква тази работа."

"Всеки дошъл в театралната зала има право на своята премиера", подчертава още Манева.

В края на интервюто Цветана Манева споделя: "Много ми е трудно да говоря за себе си, знам само едно, получих много повече неща – и като възможности, и като оценка – много повече, отколкото заслужавам, по моя мяра". Тези думи отразяват скромността на голямата актриса, която продължава да впечатлява със своите талант и преданост към изкуството.

С поздравления и най-добри пожелания към Цветана Манева по случай нейните 80 години, за нейния принос към българската култура и към изкуството – непреходен и вдъхновяващ за много поколения.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна