Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Олег Йорданов: Тръмп е непредсказуем, но САЩ са голяма и дълго строена гемия

Очакванията в България за президентските избори в Съединените щати са прекалено големи, каза преподавателят в Северна Каролина

| Интервю
Доналд Тръмп
Снимка: АП/БТА

Очакванията в България за президентските избори в Съединените щати са прекалено големи. Изборът ще е драматичен, но не чак толкова.

Това мнение изрази пред БНР проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина.

"Има много хора в България, кой знае защо харесват режим като този на Путин, силно централизиран, със самодържец отгоре, в много отношения репресивен за гражданите си. Очакванията са, че като дойде Тръмп, той ще е по-голям приятел с Путин, ще спре помощта за Украйна. От друга страна има хора, на които не им харесва влиянието на САЩ в България, въпреки че това влияние е почти нулево – докато някой не прояви инициатива, те рядко оказват каквото и да е влияние в дадена държава", отбеляза преподавателят.

"Тръмп е непредсказуем. Не бих се наел да предскажа Тръмп. САЩ, ако мога да кажа образно, са голяма и дълго строена гемия. Не е лесно един човек, цяла група хора, толкова рязко да сменят посоката на икономиката на тази държава и на външната ѝ политика", коментира проф. Йорданов в предаването "Хоризонт до обед".

До момента Тръмп печели предварителните избори убедително, посочи преподавателят, като обърна внимание на отделни акценти от многобройните дела срещу бившия американски президент, който отново е кандидат за поста.

Джо Байдън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно представянето на Байдън и ситуацията в лагера на демократите проф. Олег Йорданов смята, че "нещата не стоят добре", защото "Байдън е възрастен човек – ако бъде преизбран, ще бъде на 82 години и ще завърши втория си мандат на 86 години". По думите му, от друга страна, вицепрезидентката Харис е "разочарование".

Няма процедура за импийчмънт на Байдън, има процедура за разследване дали може да се стигне до импийчмънт, открои разликата преподавателят, който смята, че е нас има дезинформация по тази тема.

Хората, които се чувстват загубили от глобализацията, са против сегашния вид управление и се надяват Тръмп да премахне глобализацията, което нито е възможно, нито той е антиглобалист, заяви проф. Йорданов.

Компетентните агенции засега се въздържат от прогнози кой ще спечели изборите, уточни той.

"Има цели 10 месеца до изборите. Тръмп води кампания вече година и нещо. Байдън едва сега започва. Още е много рано."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна