Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Караманчева обича работата си и това я крепи в трудните моменти на свободен артист

Снимка: ФБ/ Продавач на чудеса

Ива Караманчева е хореограф, актриса, режисьор и преподавател. 

Родена е в семейство на журналисти и писатели, но избира за свой път театъра. След като завършва актьорско майсторство в НБУ, работи като драматична актриса. Раждането на дъщеря ѝ, обаче, ѝ дава малко "почивка" и време да запише друга специалност - театър на движението в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в класа на Петя Стоилова.

"Танцовият артист представлява един оцеляващ човек в България. Един човек, койот ужасно много обича това, което прави и е готов да плати цената", дава своята дефиниция Ива Караманчева. Тя добавя, че танцът е нейната голяма любов, макар и срещната малко по-късно


След като завършва специалността "театър на движението" създава представлението "В края на градината" - най-дълго съществуващият независим спектакъл - цели 14 години.

"То е продукт на любовта към изкуството на четирима артисти, които се събрахме едно лято и с огромна любов и ентусиазъм създадохме това представление по текстове от цялото творчество на Чехов. Включително по неговата биография. С музиката на Рене Обри, който много хареса нашата работа и позволи да използваме неговата музика - най-големият комплимент, който един, особено танцов артист, може да получи", разказва актрисата за спектакъла "В края на градината".

Ива Караманчева преподава и в актьорска школа за възрастни към Дом на културата "Средец".
Съвсем скоро беше премиерата на тяхното представление "Чакай, аз да кажа" по текстове на Чудомир.

"При мен се обучават хора, които са имали любов, афинитет, влечение към театъра. Искали са да бъдат актьори, но животът им се е стекал по един или друг начин и те сега имат своите други професии, в които са страшно добри. Имат си семейства, имат си живот, но тази любов към театъра не им дава мира и затова се събираме всяка седмица в школата и работим, като наистина", споделя Ива за актьорската школа за възрастни, в която преподава.

В момента актрисата започва репетиции в ново представление по текстове на български автор, но пази в тайна екипа, с който работи, и подробности за постановката.

Повече от актрисата Ива Караманчева чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна