Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековна кръчма разкриха великотърновските археолози

Разкрит ли е кварталът на порока в столичния Търновград?

Снимка: Здравка Маслянкова

Средновековна кръчма на осем века излезе при изграждането на новите водопроводи във Велико Търново

На великотърновските археолози се наложи в края на миналата година да правят спасителни разкопки в траншеите за новите водопроводи по улица „Ксилифорска“, където е бил един от оживените квартали на столичния град по време на Втората българска държава

За работата разказа в "Рано в неделя" археологът Илиян Петракиев:

„Доста дълго трасе от близо 600 метра, за съжаление, доста тясно и трудно за работа. Широчината на този изкоп в основата е около 60-70 см, но въпреки това има доста интересни структури“.

Обектът се оказал по средата на пътя и затова се наложило да бъдат спрени от движение две от възловите автобусни линии от градския транспорт на Велико Търново.

Илиян Петракиев

Археологът Недко Еленски покрай смяната на водопроводите по ул. „Ксилифорска“ в стария град на Велико Търново е открил 4 черепа, които се проучват, както и три кумански пещи.

За съжаление, проучвания там в широк периметър са невъзможни, но разкритите артефакти при спасителните разкопки са повече от любопитни, допълни още Петракиев:

„В последния етап имах частта да попадна на една много интересна яма, която успяхме да спасим буквално в последния момент и от нея излязоха 13 почти цели съда – 12 кармични и един стъклен, средновековни. Такава концентрация от цели съдове в една яма аз поне за първи път срещам. Съдовете са доста интересни като форма“.

Александра Янакиева и Веселина Стоянова работят по реставрацията на няколко съда и когато всичко е готово, ще дадат повече информация, но открехнаха завесата, че при спасителните разкопки - намерените керамични кани са с по три дръжки.


Еднотипността на съдовете от преди осем века води до интересна хипотеза.

Това категорично е средновековна кръчма в квартала на порока, коментираха археолозите Илиян Петракиев, проф. Хитко Вачев и директорът на великотърновския музей д-р Иван Църов.

През 2023 г. археолози на Регионалния исторически музей във Велико Търново са правили спасителни разкопки и при изграждането на новите кръгови кръстовища в града. През миналия археологически сезон бяха проучвани няколко археологически обекта, финансирани от държавата или с подкрепата на Община Велико Търново. С държавна субсидия бяха проучвани два обекта в Никополис ад Иструм.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени