Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 528

Габровски разнообразия

Емил Янев, Минчо Събев, Петко Койчев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 528 "Трамвай по желание" представя на своята публика Габровския драматичния театър "Рачо Стоянов" с неговото днешно лице, представено от директора му Петко Койчев и чрез една емоционална ретроспекция на театралния доайен Минчо Събев.

Трябва да отбележим, че първото театрално представление в Габрово се провежда на 7 януари 1870 г. – преди точно 154 години. Представлението показва популярната тогава пиеса "Многострадалната Геновева". Главен актьор и същевременно режисьор на прочутата немска драма е габровецът Илия Христович, който учил в Киев и Москва Духовна академия. По това време женските роли се играят от голобради младежи, тъй като епохата не позволява жена да прави на сцена сантиментални излияния, които могат да оскърбят патриархалното чувство на зрителите.

По спомени, издирени от Илия Габровски, то е изпълнено някъде към Гунин кладенец, т.е. в Попнеофитовото училище. Според д-р Петър Цончев за театрален салон се използва една от стаите на Даскал-Цвятковото школо – първото новобългарско училище, наричано така от габровци. Сцената е примитивна, без декори. За кулиси служат черги. Завесата е от платно. Костюмите на актьорите невинаги са съобразени с епохата. Успехът е голям и пиесата се играе още няколко пъти през зимата. Събитието ражда и идеята за основаване на театрално дружество.

Това е началото. През следващия век и половина театралното изкуство в българския Манчестър, града на Рачо Ковача и Васил Априлов, на мостовете, възрожденската индустрия, хумора и сатирата, следва зиг-загите на времената и епохите, но достойно пази високия стандарт на театралната си школа.

Едно ретро и едно съвременно лице на славния театър радиозрителите на "Трамвай по желание" получават от режисьора доайен Минчо Събев и един от младите български театрални директори Петко Койчев.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна