Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на отворените врати в Академията по китайски бойни изкуства

| обновено на 05.02.24 в 11:31
Снимка: @stanislav.bagalev

От 5-и до 8-и февруари в София и в Пловдив ще имате възможността да се запознаете с дейността на Академията по китайски бойни изкуства по време на "Седмицата на отворените врати". Отличен шанс да научите повече за бойните изкуства и тяхната философия.

Един от майсторите, който разказа повече за самоотбраната, осъзнатия вътрешен баланс и принципите на Винг Чун и Тай Чи е Станислав Багалев, ръководител на Европейска Винг Чун организация – България. В интервю за "Нашият ден" той споделя важни моменти за това как бойните изкуства могат да подобрят нашата хармония и да ни помогнат да се справим със стреса в ежедневието.

Бойните изкуства не само укрепват тялото, но и тренират духа, енергията и разбирането ни. Те насърчават самообладанието и умението да се контролира собствената сила, както и силата на противника. Тази комбинация от физическо и ментално трениране дава специален баланс и помага на хората да се справят със стреса.


"Бойните изкуства дават точно този баланс, който ни липсва. Гърците са казали – здраво тяло в здрав дух. Ние сме тръгнали в друга посока. Затова бойните изкуства в нашето съвремие дават точно този баланс, тази празнина на хармония. Когато човек тренира, не тренира само тялото, той тренира и духа си, тренира енергията, тренира разбирането", посочва той.

По неговите думи принципите на Винг Чун и Тай Чи идват от философията. 

"Чували сме идеята на Брус Лий – "бъди като вода, приятелю“. Вътре в себе си ние сме над 80% вода. Какви са принципите на водата – когато пътят е свободен, водата тръгва напред. Когато той е зает, водата спира и залепва, когато бъде бутната водата, тя поддава, и когато се освободи пространството, тя отново тръгва. Същото нещо е и самото бойно изкуство. Тези неща могат да бъдат използвани и като принципи в самата ситуация. Ако пътят е свободен, може да ударим, ако се опитаме да ударим, но има някакво пространството се залепваме за ситуацията, за да можем да я контролираме. Ако някой по-силен от нас ни натисне, не се борим с тази сила, а поддаваме и я водим. И естествено, отново, ако имаме възможност, атакуваме", обяснява той.

Важно е да се отбележи, че бойните изкуства нямат възрастови ограничения. В Академията има групи за деца, тийнейджъри, мъже и жени, както и ученици. Посещават я и хора над 60 години. Всеки, който има интерес, може да се включи и да усети положителните ефекти на бойните изкуства.

"Възрастта е само цифра. За нас възраст няма, имаме абсолютно отворен диапазон от трениращи", посочва той.  По време на "Седмица на отворените врати" посетителите имат възможност да видят демонстрации, но и да се присъединят към класовете и да изпитат усещането за бойните изкуства.

"Идеята е не само да има демонстрация, но и всеки, който дойде да тренира, да опита, да проведе поне един или два класа, които са отворени, за да може да усети какво е нещото отвътре. Гледането не е като тренирането и правенето, трябва да оставим на тялото и енергията да усетят и почувстват това, което правим. Абсолютно безплатно всеки може да усети и да се потопи в магията на изкуството, която ни променя", пояснава още той.

Така че, ако сте любопитни и желаете да научите повече за бойните изкуства и тяхната философия, не пропускайте отворените врати в Академията по Китайски бойни изкуства, 5-8  февруари

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна