Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони барели руски петрол все още се внасят във Великобритания въпреки санкциите

Снимка: Ройтерс

Милиони барели гориво, произведено от руски петрол, все още се внасят в Обединеното кралство въпреки санкциите, наложени заради войната в Украйна, твърди проучване, цитирано от Би Би Си. "Вратичката" в санкциите означава, че руският суров петрол се преработва в страни като Индия, а продуктите след това се продават в Обединеното кралство.

Правителството на Обединеното кралство отрече да е имало внос на руски петрол от 2022 г. насам, но говорител каза, че международно признатите "правила за произход" определят, че суровият петрол, веднъж рафиниран в друга страна, се класифицира за целите на търговията като произхождащ от страната на рафиниране.

Обединеното кралство е сред многото западни страни, които забраняват вноса на всякакъв петрол и петролни продукти с произход от Русия в опит да попречат на Москва може да генерира средства от изкопаемите горива за водене на войната в Украйна от изкопаеми горива. Но два отделни доклада, до които има достъп Би Би Си, показват, че правилата за рафиниране позволяват продуктите, произведени от руски суров петрол, да пристигат безпроблемно на територията на Обединеното кралство.

Центърът за изследване на енергията и чистия въздух заяви, че тази "вратичка в рафинирането" означава, че страни като Индия и Китай, които не са санкционирали Кремъл, могат законно да внасят руски суров петрол и да го рафинират в петролни продукти като гориво за самолети и дизел. След това те изнасят тези продукти в Обединеното кралство и ЕС.

"Проблемът с тази вратичка е, че тя увеличава търсенето на руски суров петрол и дава възможност за по-високи продажби по отношение на обема и повишаване на цената им, което увеличава средствата, изпращани във военния сейф на Кремъл", каза за Би Би Си ръководител на центъра Исак Леви. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна