Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обвини Тръмп за саботиране на двупартийния законопроект за имиграцията

Законопроектът включва и военна помощ за Украйна за 60 млрд. долара

Автор:
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини конкурента си Доналд Тръмп, че саботира усилията за приемане на законопроекта, който включва мерки за ограничаване на нелегалната имиграция, като същевременно и призова законодателите да имат "гръбнак" и да приемат така необходимата мярка:

"Сега по всичко личи, че този законопроект дори няма да стигне до гласуване в Сената. Защо? По една единствена причина - Доналд Тръмп. Защото Доналд Тръмп смята, че приемането на този проект може да помогне на страната ни, но да му навреди политически. Той предпочита да превърне проблема с имиграцията в оръжие, вместо да го реши. Затова през последните 24 часа не прави нищо друго, освен да говори с републиканците в Камарата и Сената и да ги сплашва, за да гласуват срещу предложение".

Притесненията относно имиграцията се превърнаха в основен въпрос в тазгодишната предизборна кампания, като Тръмп се готви за вероятен реванш срещу Байдън през ноември. Тръмп настоява републиканците в Конгреса да отхвърлят двупартийното споразумение за сигурност на границата, представено в неделя.

Лидерът на мнозинството в Сената - демократът Чък Шумър също атакува вербално Доналд Тръмп заради нарастващата опозиция срещу споразумението за сигурността по границата:

"Доналд Тръмп би предпочел да запази хаоса на границата, за да може да го използва в кампанията, вместо да остави Сената да направи правилното нещо и да го поправи", каза Шумър.

Освен мерки за подсилване на охраната по границата с Мексико, законопроектът, защитаван от Байдън, предвижда и военна помощ за Украйна от 60 милиарда долара. Президентът призова републиканците в Конгреса да покажат, че имат "гръбнак" и да гласуват със "за":

"Украинците се сражават храбро. Не можем да им обърнем гръб сега. На това залага Путин. Подкрепяйки този законопроект, ние ще му се опълчим. Отхвърлим ли законопроекта, просто ще играем по свирката му".

Законопроектът на стойност 118 милиарда долара, който също така включва помощ за Израел и Украйна, бореща се срещу руската инвазия, бързо губи подкрепа на Капитолийския хълм. Републиканците в Камарата на представителите го обявиха за мъртъв още при представянето му, а повече от 20 републикански сенатори казаха, че мярката не е достатъчно строга, посочва Ройтерс.

Няколко демократи също се противопоставиха на законопроекта, тъй като според тях някои от мерките му третират мигрантите твърде сурово.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени