Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите в интернет във филма по действителни събития "Киберпрестъпност"

Снимка: "Киберпрестъпност"

На 9 февруари е предпремиерата на новия български игрален филм "Киберпрестъпност". Той е дебют за режисьора Атанас Михайлов, който е и сценарист на лентата. Сюжетът разказва за опасностите в интернет и е създаден по действителни събития, заедно с Киноакадемия за таланти и ГДБОП – дирекция "Киберпрестъпност".

Статистиката сочи, че на всеки 37 секунди се извършва по едно интернет престъпление някъде по света.

„Във филма засягаме много и най-различни киберпрестъпления, които са широко разпространени, които хората най-често допускат да им се случат. Засягаме темата за педофилията, сексуалната експлоатация, училищният терор, злоупотребата с лични данни, кражбата на имейли, кражбата на банкови сметки, много болни теми, в които хората биха могли да разпознаят себе си. Най-важното е обаче, самото послание – хората да разберат какво трябва да направят, когато им се случи киберпрестъпление“, обясни Атанас Михайлов.

"Киберпрестъпност" има важната мисия да бъде и учебен материал, когато служители на ГДБОП разговарят с ученици в училищата и им разясняват опасностите от пребиваването в интернет.

„Основната цел на филма е да накара хората да се замислят и да ги образова. Когато започнахме да снимаме филма, заедно с Александър Велев – инспектор в дирекция „Киберпрестъпност“, целта ни беше и все още е такава – да бъде разпространен във всички училища и държавни институции не само в България, а и в цялата Европа. Да служи като обучителен инструмент на хората, които се занимават с превенцията на децата от киберпрестъпления“, каза Михайлов и добави, че в хода на снимките, филмът от късометражен се е превърнал в пълнометражен, тъй като толкова „болни“ истории няма как да бъдат разказани за кратко време.

Във филма участват Александър Велев, Явор Колев, Тервел Пулев, известният телевизионен и радиоводещ Ники Кънчев и други. Сред останалите актьори във филма са адвокат Доби Главинчева, Емил Костов, Радослав Колев ,Тодор Шейнов, Василена Спасова, Кристина Барганска, Самоел Ованесян, Явор Колев от отдел "Киберпрестъпност", който е създател на инициативата "Пази детето в интернет".

Атанас Михайлов добави, че в момента подготвят и втора версия на филма "Киберпрестъпност" 2.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна