Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Карета" – нова изложба живопис на Борян Лазаров

Художникът Борян Лазаров представи новите си творби в изложбата "Карета" в Културния център по себепознание "Орфей" в София. Експозицията включва маслени картини и произведения в смесена техника.

Ето какво споделя авторът за своето изкуство и вдъхновението в живописта:

"Живописта предлага визуален образ на пътя, който изминават четката и перото в своето изследване на основните живописни и творчески въпроси. На една от плоскостите на тези въпроси е решаването на фабулата за пространството, перспективата, деформацията.


Благотворна отправна точка, за българския майстор по въпроса за пространството в картината, е Правата перспектива, постигната в Нипон. В концепцията на правата перспектива е заложена представата за непреходното. Чрез правата перспектива ние изобразяваме непреходното, безкрайното.

Пространството в живописта не е копие на действителното пространство, то заема впечатления и форми, без да ги повтаря. Това е идеята на живописния образ, който е нова и неповторима видимост.

Живописта въобще е една нова, загадъчна видимост, която, за да разцъфти, заема форми и пропорции, на базата на които да създаде нещо ново и живо по различен начин.


Голямото предизвикателство е линията, защото с нея много бързо достигаме до важните въпроси и ги разрешаваме или коментираме с няколко замаха. Ако трябва да коментирам наистина оригиналността на линията при различните майстори, бих казал, че контурът на Сешу е по-пряк и по-обобщаващ, докато при Хокусай е по-усложнен, но еднакво скоростен, дори по-бръз понякога!

От друга страна въпросът за пространството е как ще се наситят или изпълнят белите полета в правата перспектива. Както казва и Нерон, белите пространства и въобще областите в картината не са празни, "Те са изпълнени с живот, който ние не знаем какъв е". Деформацията на образите е авторска задача, която наричаме и стилизация, което означава реализация на живописния стил. Това са всъщност някои от най-фундаменталните творчески проблеми и въпроси, и аз предлагам моите решения в изложбата "Карета".


Борян Лазаров (Боран Горанов Стрезов Гайтанджиев)
е роден през 1979 г. в София. Завършил е Националната художествена гимназия в София, а след това получава стипендия за следване в лондонския колеж "Byam Shaw", част от Лондонския институт по изкуства. След дипломирането си през 2001 г. работи като художник на свободна практика. Има самостоятелни и съвместни изложби в Лондон, Виена, Осло и София.

Снимките са предоставени от Борян Лазаров

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени