Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС отхвърли искането за референдум за лева

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Конституционният съд потвърди решението на мнозинството в 49-ото Народно събрание срещу провеждането на референдум за въвеждане на еврото не по-рано от 2043 година. 

Решението е подписано с особено мнение от Янаки Стоилов и със становище от Атанас Семов. И двамата са съдии от квотата на президента Румен Радев.

Какви са техните мотиви, както и мотивите на мнозинството, ще стане ясно, когато бъдат публикувани на сайта на съда.

Инициатор за събирането на подписи за провеждане на референдум беше "Възраждане". Те се събираха по време на кампанията на партията за избори за парламент. 

Въпреки че подписите бяха близо 600 000, на 7 юли миналата година Народното събрание отхвърли предложението за провеждане на национален референдум по въпроса дали левът трябва да остане единствената официална валута на страната до 2043 г. Гласуването мина с известно объркване, но в крайна сметка беше изяснено, че волята на мнозинството е, че въпросът е недопустим според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който изрично посочва, че с референдум не могат да се решават въпроси, уредени в сключени от България международни договори, а такъв може да се проведе само преди ратификацията им, а освен това въпросът за присъединяване към паричния съюз е уреден в договорите за Европейския съюз .

Освен, че узакони решението на 49-ото Народно събрание, Конституционният съд в пълния си 12-членен състав е отказал да тълкува самостоятелно дали въпросът на "Възраждане"  нарушава Основния закон, става ясно от прессъобщение на сайта на съда.

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане на депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев - за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна