Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Мирослава Тодорова: Пробив е, че политическата система позволи да се говори за смяна на модела

| Интервю
Мирослава Тодорова
Снимка: Силвия Великова

Ние сме в извънредно тежка ситуация, но тя не е възникнала сега, предупреди съдия Мирослава Тодорова в интервю пред БНР. В предаването "Неделя 150" тя коментира случващото се в съдебната система, посоката на промените и конкретни случаи, като този със съдия Владислава Цариградска.

 В позицията на Съюза на съдиите се посочва, че първото отбелязване за влияние в съдебната власт е от 2009 г. - Красьо Черния, и ефективно наказателно преследване срещу него не бе проведено, припомни Тодорова, която е и член на Съюза на съдиите и съдия в СГС.

"Освен информацията, спорадична в медиите, ние имаме информация, че съществени решение на ВСС не се случват там и прозрачно. Изтеклите записи на  разговори между бивш премиер ,между бивши съдии говореха, че криминалната власт може да си избира административни ръководители. Освен че може да вкарва престъпност в съда и прокуратурата, има тежък ефект в бъдещето", каза съдия Мирослава Тодорова.

И призна: "За съжаление не ме изненадва случващото се, защото ние, Съюза на съдиите, в последните години, имахме функцията на хроникьор, регистратор на различни прояви , които показват опити за вмешателство върху съда, прокуратурата и ВСС".

"Тази седмица излязохме с позиция, в която малка част е "регистър" на подобни прояви, защото е важно да се помни и да се изисква реакция. И в заключителната част на позицията изискахме действия. Припомнихме, че от една страна, това което всички научават не е новост, защото за натискът на Мартин Божанов  върху съдия Цариградска, тя алармира през 2019 – 2020", коментира съдия Тодорова.

И допълни: "Но всички тези действия и бездействие показват сериозно съмнение за влияние на организираната престъпност в държавната власт, тоест мафия, а от друга страна  рушат доверието в съдебната власт по всички съдебни дела."

Започналите процеси в съдебната система според съдия Мирослава Тодорова имат правилна посока. 

"Трябва да си дадем сметка, че преди 10 – 15 години подобна реакция нямаше да бъде възможна, самият факт, че политическата система позволи да се говори за смяна на модела, това е един пробив. Това означава, че все пак усилията на хората, които не се отказват да работят за съдебна реформа имат значение – това е пътят", убедена е Тодорова.

И очаква "да видим какво ще се случи с проверката в СРП, но да се даде отговор, защо не е образувано дело за заплахата срещу съдия Цариградска".

За натиск върху съдия Тодорова тя сподели:

Не съм заплашвана, всъщност аз съм наказателен съдия. В съдебна зала се е случвало да ме заплашват, когато бях районен съдия и гледах  дела срещу представители на организираната престъпност. Имаше публикации, които указваха, че може би трябва да се притеснявам за живота си. Но не съм получавала нито предложение за подкуп нито заплахи от вида на Цариградска. Но бях уволнена когато имаше наистина институционализирана атака срещу съда и представители на изпълнителната власт си позволяваха да изразяват недоволството си срещу публични актове (б. р. Цветан Цветанов). 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени