Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители: Дневният център за деца и младежи с епилепсия ни беше мечта

"Децата тук се чувстват прекрасно!"

| Репортаж
Снимка: Елена Бейкова

Днес отбелязваме Международния ден за борба с епилепсията.

Шести рожден ден празнува столичният дневен център за деца и младежи с епилепсия "Безброй чудеса". Социалната услуга се управлява от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и дава на младите хора живот извън домовете им и ги кара да се чувстват значими.

От асоциацията работят за разкриване на втора такава услуга, за да бъдат включени и чакащите деца и младежи и да се формират групи на по-малките и по-големите.

Дневният център за деца и младежи с епилепсия е единствената социална услуга в София, в която приемат хора с това заболяване, споделят техните родители.

Антоанета Витева е майка на 25-годишно момиче с тежка епилепсия и множество увреждания. "Този център ни беше мечта. Децата тук се чувстват прекрасно, общуват си по техен начин, създават приятелства, социализират се. Много им е добре тук", сподели тя пред БНР.

Дъщерята на Антоанета посещава центъра в часовете преди обед, тъй като след това се уморява. Майката вижда съществено развитие за изминалите шест години в тази среда.

С децата и младите хора се занимават различни специалисти. Даниела Лазарова е арт терапевт. Тя подчерта, че се опитват да постигнат баланс между това децата да се затруднят и да научат нещо и това да се чувстват добре и да се забавляват. Много е трудно, но накрая резултатът е добър, смята тя.

Музикалните качества на младежите развива Кристина Александрова, която е незряща и от 8 години работи като музикотерапевт в Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Упражненията са за слуха, за фината моторика и раздвижването на децата, тъй като много от тях имат двигателни увреждания.

"Това наистина е предизвикателство, защото става с много повече труд", отбеляза тя и добави, че децата и младежите полагат огромно старание.

А злободневни ситуации, като да отидеш на ресторант или да се скараш с някой, се разиграват в часовете по театър с Вероника Христова. Тя е в инвалидна количка, което не е попречило да стане актриса и театрален режисьор. На децата, които не искат да участват, дава време, докато проявят любопитство.

Директорът на социалната услуга Мария Гергова посочи, че петък е ден за разтоварване и да покажат какво са усвоили и научили през седмицата. "При нас петъците са свръхпълни, защото никой не иска да изпусне купона", каза тя.

Дневния център посещават 25 деца и младежи, а има и няколко чакащи. Места се освобождават рядко - или когато човек навърши 35 години и трябва да напусне услугата, или когато е изпълнен неговият план за подкрепа, обясни Мария Гергова. Вече има такъв случай.

Другият проблем е, че след навършване на възрастта от 35 години, тези млади хора остават вкъщи.

Хората от екипа на дневния център споделят, че вършат работата си с удоволствие и мотивация.

Репортажа на Елена Бейкова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени