Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия изслушва Сарафов и Николай Стайков заради Нотариуса

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

Съдийската колегия изслушва временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист Николай Стайков във връзка с поредния скандал в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов по прякор Нотариуса. 

На заседанието е и правосъдният министър Атанас Славов. 

Готовност да бъде изслушана днес заяви и съдия Владислава Цариградска, която още през 2020 година говори пред същата колегия за заплахи към нея от Мартин Божанов. В дълго писмо до кадровиците тя припомня изслушването си тогава, последвалите действия на институциите, включително и активизирането на МВР и Прокуратурата едва след края на 2022 година.

Поканата към Сарафов за днес е свързана именно с действията на държавното обвинение както във връзка със заплахи срещу магистрати, така и в отговор на въпроси дали се работи по твърденията за поставени в зависимост от Нотариуса съдии и прокурори. 

Николай Стайков пък се очаква да каже има ли данни кои магистрати са посещавали свързвания с Божанов клуб с ограничен достъп с името "СС", който беше осветен именно от Антикорупционния фонд, част от който е Стайков

От заседанието отсъстват председателят на Върховния Административен съд Георги Чолаков, бившият представляващ Висшия Съдебен съвет Боян Магдалинчев, както и членът на Съдийската колегия Драгомир Койджиков, който миналия вторник най-активно настояваше за днешното изслушване с аргумента, че няма как съдебните кадровици да останат безучастни към този скандал.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна