Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският драматичен театър с премиера на "Ромео и Жулиета"

| Репортаж
Снимка: Кремена Данева

Днес, в Деня на влюбените, премиерно ще се отворят завесите на най-новия спектакъл на Пловдивския драматичен театър - "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Режисурата и сценичната версия са на Стайко Мурджев, а музиката на Петър Дундаков. 

Магичното шекспирово слово ще кореспондира със зрителите през визията на съвремието ни, а авторът на сценографията и костюмите е Никола Налбантов.   

427 години – толкова отброява ходът на времето от написването на една от най-известните пиеси на Бардът на Ейвън, както често е наричан Шекспир. Историята на двамата влюбени от Верона обаче не спира да  вълнува, а поставянето на "Ромео и Жулиета" е истинско предизвикателство за всяка трупа, казва Стайко Мурджев. 

Той определя процеса на работа по спектакъла като много емоционален, труден и съдбовен за него на много нива, каквато е и самата пиеса – многопластова. Всъщност такива са всички шекспирови пиеси, според него, а на пловдивска сцена той вече е поставял "Укротяване на Опърничевата".

"Има значение какъв е зарядът на взаимоотношенията и дали те прехвърлят рампата към зрителя днес", казва още Стайко Мурджев и добавя: "Дали се случва връзката между Шекспир през актьора към зрителя, за да се потопи той в този свят на сцената".

За младия Спартак Николов, който на сцената е Ромео, предизвикателството да се докосне до гения Шекспир е било огромно. Същото споделя и Елеонора Иванова, на която Стайко Мурджев поверява ролята на Жулиета.

Езикът на Шекспир е изпитание, с което актьорите са се справили с помощта на консултанта Сава Драгунчев, подчертава още Стайко Мурджев.     
                      
За да поведе зрителя към модерната приказка за пътя на голямото обичане, криволичещ през зъбатите скали и нежните поля на човешката съдба, докато на сцената оживяват късчета неистови желания и цветен мрак, а великите любовници на Шекспир са вечно живи въпеки смъртта.

Репортажа на Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна