Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ имат данни, че Русия създава противосателитна система

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са се сдобили с нови разузнавателни данни, свързани с усилията на Русия да разработи и разположи в космоса противосателитна система.

Разузнавателните данни бяха съобщени на Конгреса и ключови съюзници на САЩ, след като конгресмените получиха спешно предупреждение от ръководителя на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите – републиканецът Майк Търнър, който призова администрацията на Джо Байдън да разсекрети информацията за това, което той нарече "сериозна заплаха за националната сигурност".

Според високопоставени членове на Конгреса обаче фактите не представляват непосредствена заплаха за САЩ или техните интереси, защото въпросната руска орбитална система все още е в процес на разработка.

Въпреки това стана ясно, че данните за новата руска система, които са събирани в продължение на повече от година, предизвикват тревога в определени среди в САЩ.

Притесненията са основателни защото страната разчита на сателити, с които осигурява както навигация, така и постоянен контрол върху своя ядрен арсенал. В доклад на Агенцията за отбранително разузнаване от 2022 година се казва, че в продължение на години Русия разработва системи, предназначени да неутрализират американски военни и търговски космически спътници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени