Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на концерт-спектакъла "Пиано и балет"

Доц. д-р Анна Пампулова
Снимка: Деница Дикова

В концерт-спектакъла ще бъдат представени тракийски танци от Петко Стайнов. Включени са шедьоври на българската класическа музика от 20-те години на XX век по произведения на Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Петко Стайнов. Концепцията, хореографията и постановката на събитието са на доц. д-р Анна Пампулова:

"Не се е поставял танц върху цялото произведение. За първи път ще бъде поставен целият цикъл на Тракийски танци включващи – "Пайдушко хоро", "Мечкарски танц", "Хоро", "Ръченица". Известният пианист проф. Ромео Смилков направи транскрипция за пиано на 4 ръце, на която ще стъпи проектът. "Тракийски танци” - музикална творба, която начертава същностни характеристики в българския симфонизъм от 20-те – 40-те години. Произведението има особено място не само в личния път на Стайнов, но и в оркестровата творческа и изпълнителска практика въобще. Проектът се реализира и със съдействието на департамент "Музика", участие на студент изпълнител-вокал докторант Ин Джъхао. Самият проект среща и различни поколения, а и пространството, в което ще го представим също го прави уникален. В интимното пространство на галерията, чрез стъкления под, с публиката около нас."

Костюмите са дело на Елизабет Михайлова. Изпълнителите на пиано са проф. Ромео Смилков, Велислава Стоянова, Мартин Дафинов.

Изпълнители: танц за "Тракийски танци" – Яница Шопова, Михаел Гергинов преподаватели по танц към департамент "Театър", НБУ, както и дипломанти от модул "Танцов театър", НБУ – Мария Игнатова, Ксения Бакалова, Марина Хараламбова, Мила Новаков.

Изследователски текст за Димитър Ненов гл. ас д-р Полина Димчева Антонова, департамент "Музика", както и идея за реализация на проекта е на Николай Миразчийски и фондация "Петко Груев Стайнов".

Концерт-спектакълът ще бъде представен на 29 март 2024 г. в УниАрт галерия на НБУ, като първа сцена.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна