Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С филма "Гео Милев в лабиринта на времето" се отбелязва годишнина на Христо Карастоянов

| Интервю
Христо Карастоянов
Снимка: БГНЕС

С документалния филм "Гео Милев в лабиринта на времето" ще бъде отбелязана 74-ата годишнина от рождението на Христо Карастоянов. Прожекцията ще бъде на 22 февруари от 18 часа в кино "Одеон".

Режисьор, сценарист и продуцент на лентата е Костадин Бонев. Пред БНР той напомни фразите, с които Христо Карастоянов е останал сред приятелите си - "Времето лети и страхотно завива в нощта" и "Четете умни книги днес, за да не четете утре забранени".

"Той имаше парадоксално мислене и това е част от магията на неговата литература. Той обичаше да прави каламбури с литературата, с думите. Той ги владееше до съвършенство. /…/ Христо беше отворен за нови идеи и за неща, които по някакъв начин виждат неговите теми по различен начин", спомни си Костадин Бонев.  

Според него четящите хора знаят кой е Христо Карастоянов и ценят неговата литература.

"Хората, които не са чели Карастоянов, ще открият част от себе си в неговите мисли и разсъждения. Киното винаги има шанса да даде възможност на хора, които не познават темата, да се заинтересуват и да посегнат към една книга или нещо друго. Този филм е шанс хора, които не познават Христо Карастоянов, да го харесат и да поискат да прочетат неговата литература", коментира режисьорът в предаването "Преди всички".

Цялото интервю на Лора Търколева с Костадин Бонев чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна