Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите и вълненията на тийнейджърите в конкурса "Зелената котка"

7
Представлението за младежка публика „Зелената котка“ от Елизе Вилк

Крайният срок за участие във второто издания на конкурса за драматургичен текст на младежка тематика "Зелената котка" е 7 април. Основен организатор е Държавен драматичен театър - Търговище. Той има за цел да стимулира откриването и развитието на оригинална българска драматургия, засягаща актуалните проблеми на подрастващите в тийнейджърска възраст. Участниците трябва да изпратят авторски пиеси, които не са поставяни в професионален театър. Условие е текстовете да се отнасят за зрители от 13 до 19-годишна възраст, да са написани на български език и да не надвишават 60 страници.

Три пиеси - финалисти ще получат възможността да бъдат представени пред публика чрез формата на пърформънс – четения през месец май в рамките на Международния фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса".

„Времево отклонение“ от Иван Димитров
Победителят в конкурса за съвременна драматургия за млада публика "Зелената котка" получава почетна грамота и реализация на пиесата му на сцената на Драматичен театър - Търговище.

Конкурсът "Зелената котка" е вдъхновен от едноименната пиеса на Елизе Вилк, която е сред заглавията в афиша на Търговищкия театър. Тази година селекционер на текстовете е Емилия Илиева – театровед и драматург на Драматичния театър "Рачо Стоянов" - Габрово.

Чуйте интервюто с директора на Държавен драматичен театър - Търговище Владимир Петков (на снимката в текста), от когото ще разберете подробности за репертоара на театъра, конкурсния и фестивален живот в града.



Снимките са предоставени от Държавен драматичен театър - Търговище

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна