Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Лъчезар Костов пристига от Балтимор за концерт с Нов симфоничен оркестър

На 26 февруари, в зала "България“ от 19,30 ч. концерт ще изнесе Нов симфоничен оркестър с диригент Петко Димитров. Солист е Лъчезар Костов – виолончело (САЩ).

В програмата ще звучат творби на Антонин Дворжак – Концерт за виолончело и оркестър, си минор, оп. 104 и на Чайковски – Симфония "Манфред“, си минор, оп. 58.

Маестро Петко Димитров е завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет. Бивш музикален директор е на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-американското училище в София.

Виолончелистът Лъчезар Костов е роден в Пловдив и е завършил университета Йейл. Защитил е докторска степен по музика от университета Райс. В момента е концертмайстор на оркестъра на Балтимор (Baltimor Symphony Orchestra).

Концертът в зала “България” е по инициативата "Да си върнем музикалните таланти на България". Лъчезар Костов пристига от САЩ специално за участието си в това за музикално събитие по покана на диригента на Нов симфоничен оркестър Петко Димитров.

Димитрина Кюркчиева разговаря с виолончелиста Лъчезар Костов в “Артефир”. Чуйте звуковия файл.

Снимка – Нов симфоничен оркестър

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени