Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Пловдив се радват на новата зала "Полюси" в Природонаучния музей на града

Леден аквариум, разположен в новата зала „Полюси“ в Пловдивския природонаучен музей вече няколко дни се радва на голям интерес от страна на малките посетители. В момента в аквариума има  раци от северна Финландия , но в края на март със завръщането на българската антарктическа експедиция в него ще бъдат пуснати полярни риби и други морски обитатели, които антарктиците ни превозват със специално оборудване на борда на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий".  С празник , озаглавен „Ледена епоха“ беше открита новата експозиционна зала,  а образователните игри,  подготвени от екипа на музея  ще помагат на малчуганите да опознаят по-добре суровия и красив  свят на северния и южния полюс.

Новата  експозиция „Полюси“ е създадена в рамките на съвместен проект с Българския антарктически институт , финансиран от Национален фонд "Култура" . Това е първата в континентален град в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктика, подчертава директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.


Аквариумът ще бъде допълван  с видове от двата полюса, като тези, които няма да могат да съжителстват, ще бъдат поставени в различни оградени части в него. Музеят има договореност за сътрудничество и с  аквариуми от Норвегия.  Огнян Тодоров  е горд и с  композиционното оформление на експозиционната зала, където също в могат да се видят екземпляри от Северния и Южния полюс.

А представянето на новата ледена атракция в музея беше съпътствано от разнообразни забавления за малчуганите  -  творчески ателиета "Антарктическите чудеса" за оцветяване и за сглобяване на образователни пъзели. Сред първите , разгледали новата експозиционна зала бяха децата от Детска градина „Малкия принц“.

„Децата са интригувани от всичко,  нашите посещения са традиция, а всички от екипа се стараят за да ги превърнат в истинско приключение“,  каза директорът на Детска градина „Малкия принц“ Анелия Божанова.

„Най-голямата радост за нас е да виждаме емоцията, с която децата приемат всичко, което правим за тях“, допълва директорът на музея Огнян Тодоров.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна