Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският енергиен министър ще обсъди газово сътрудничество с Египет при визитата си в Кайро

Снимка: архив

Природният газ в Източното Средиземноморие и сътрудничеството между Кипър и Египет за неговата експлоатация са основните теми, които кипърският енергиен министър Георгиос Папанастасиу ще обсъжда по време на посещението си в Кайро. От днес той участва в провеждащото се там най-голямо енергийно изложение и конференция за Средиземноморието и Северна Африка /„Egypes 2024“/.

Министър Георгиос Папанастасиу ще се срещне с висши ръководители на международни енергийни гиганти и представители на различни държави с „отлична новина“ за газовото развитие в региона.

Така той определи преди заминаването си обявеното само преди дни, в четвъртък, успешно завършване на оценъчния сондаж в участъка „Кронос-2“ и потвърждаването на перспективно газово находище в блок 6 на кипърската офшорна зона.

Италиано-френският консорциум „Ени-Тотал“, който притежава лиценза за блока, „бърза след този успех“ за производство на природен газ в него, посочи министър Папанастасиу. В следващите седмици се очаква компаниите да представят първото си предложение за разработване на находището.

Кипърският енергиен министър подчерта, че след това положително развитие целта на разговорите му в Кайро е „да чуе какво мисли съседен Египет като страна, която има инфраструктура, готова за използване“.

Това са двата терминала за втечняване на природен газ в Египет, към които може да се насочи бъдещият добив от кипърското поле като най-бързо решение, каза министърът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна