Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС Шабла обсъжда на извънредно заседание законопроекта за ВЕИ-та в морските пространства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства на България ще обсъди днес на извънредна сесия Общинският съвет на Шабла. В началото на месеца местният парламент в друга морска община – Балчик, се обяви срещу идеята за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море.

Извънредната сесия на Общинския съвет в Шабла ще се проведе по внесена докладна от Комисията по устройство на територията, благоустрояване, законност, обществен ред, екология и туризъм, която е във връзка с внесен законопроект за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Отрицателно становище по темата изразиха съветниците от Община Балчик, както и браншови организации от сектор "Рибарство" и "Туризъм".

Законопроектът предвижда инсталирането на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла. Според вносителите му това ще допринесе за развитието на региона, откриването на нови работни места и инвестиции в инфраструктурата на сушата. Потенциалът от офшорен вятър в Черно море е над 116 GW, а в района на Шабла за няколко години могат да се изградят до 6 GW, с което да се гарантира енергийната независимост на страната.

Началният час на сесията на общинските съветници в Шабла е 15.30 часа.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна