Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазването на човешкото достойнство - "мъжка тема" в новия филм "Клопка" на Надежда Косева

С лентата ще бъде открит "София Филм Фест" на 13 март в НДК

Александър Трифонов е в главната роля
Снимка: siff.bg

След "много женската тема" в "Ирина", в новият филм на Надежда Косева "Клопка" тя е "много мъжки".
Така най-лаконично българската режисьорка представи творбата си, с която на 13 март ще бъде открит 28-ият София Филм Фест в зала 1 на НДК.

Пред БНР-Радио София Косева дефинира задължителния елемент във всеки неин филм – човещина.

Новата лента е снимана по сценарий на Боян Папазов и с участието на Александър Трифонов, Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Оператор е Кирил Проданов, художник - Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит.

"Огромна чест и огромно предизвикателство е да се работи по силен текст. Привлече ме темата за запазването на човешкото достойнство – нещо изключително важно в днешния живот. "Клопка" е много различен от "Ирина" и това беше съзнателно. Исках да експериментирам, да опитвам нови изразни средства, нови теми", призна режисьорката.

Косева уточни, че 2 години е работила по подготовката и текста с Руси Чанев, дори той има своя дан към развитието на историята.

"Дадох си сметка, че това е изключително суров филм и на мен ми е много любопитно да работя с не толкова шлифовани актьори с хора, които са по-скоро автентични. Когато открих Александър Трифонов, разбрах, че той е главният герой, той е Божека (бел. ред. - главният герой във филма). Георги Дюлгеров ме е учил да се опитваме да улавяме живота във всичките му проявления. Винаги съм отворена за спонтанното. Филмът не е психологическа драма или от този тип ленти, които констатират тежката действителност."

Копродукцията между България и Германия вече е представяна в програмата на София Мийтингс, както и в Сараево, Сан Себастиан, Сао Пауло.

На София Филм Фест "Клопка" е сред кандидатите за Голямата награда "София - Град на киното".

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


Гергана Пейкова и Надежда Косева 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна