Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и учители протестират пред Съдебната палата в защита на столичното 43-то училище

| Репортаж
43-то ОУ "Христо Смирненски" в София.
Снимка: БТА

Учители и родители от 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София излизат на протест пред администрацията на главния прокурор. Протестът е обявен за четвъртък, 22 февруари, от 16.30 часа, и е срещу "безпрецедентния тормоз и порочния натиск", на който са подложени ръководството на училището, педагозите, родители и деца от страна на трима родители, посочени са като магистрат, човек с пагон и хитрец, както и срещу действията на Спортен клуб, ощетяващ училището.

В обявлението за протеста се настоява за среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Организаторите ще настояват за "пълно и обективно разследване на връзки, контакти, зависимости, интереси и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището, учители и директора от МВР и прокуратурата, използването на лични данни на учителите и анонимните сигнали", както и изменение на Закона за предучилищното и училищното образование по повод защита на правата и достойнството на учителите.

Конфликтът датира от март м.г. Оттогава за по-малко от година са подадени над 30 жалби до различни институции, не само МОН и Регионалното управление по образование, но и ГДНП, Столична дирекция на полицията, ВСС, Държавна агенция за закрила на детето, Софийски районен съд, АДФИ, 3 - РПУ, главния прокурор, министъра на правосъдието и омбудсмана.

От края на май до средата на юли 2023 г. е имало проверка на АДФИ. Отначало в училището смятат, че тя е регулярна, тъй като са бюджетна организация. Впоследствие разбират, че се прави по сигнал. Кой го е подал, не е известно.

Миналата седмица - в петък, пристигнало писмо с наложена глоба от 200 лева за административно нарушение на директора. След получаване на доклада, СГП започва досъдебно производство. Един от тримата родители работи именно там, разпределен след закриване на Специализираната прокуратура.

Случаят стига до Главна дирекция "Национална полиция", където директорката е разпитвана на 13 февруари.

Това не е единственият казус, по който дирекцията работи.

Агенцията за закрила на детето е сезирана след направена забележка в час по физическо възпитание заради грубо държание. Резултатът е жалба за психически тормоз.

Така от новата учебна година училището сменя преподавателя по математика.

Директорката Снежина Георгиева разказва за друг случай в междучасието, по който се налага нейната намеса. Ситуацията ескалира, когато на родителска среща родители алармират, че са притеснени заради липсата на контрол. Така става ясно и че учителите вече се притесняват да му пишат забележки. Това се потвърждава от разказа на една от майките на дете от класа.

Следващата поредица от жалби е срещу класния ръководител, че настройва децата срещу нейното. Стига се до писане на съобщения в електронния дневник – от родителя до децата в класа, с поименни обвинения срещу директор и учител.

От училището не подават сигнал по този казус – заради притеснението на класния ръководител и опит проблемът да се реши с разговори. Но пък са притеснени от друга жалба на този родител – със снимки от скрийншот на чат на една от синдикалните организации със снимки и лични данни на 55 преподаватели и служители.

Потърсихме майката магистрат, но тя отказа да разговаря с нас и да представи своята версия. Очакваме отговор от СГП на въпросите ни по реда на Закона за достъп до обществена информация за досъдебното производство за камерите за видеонаблюдение. 

Друго от децата на тези трима родители пък е замесено в случай от м.г., в който час по физическо завършва със счупена ръка на съученик. 

Към тези проблеми се прибавя още един – клуб по бойни спортове, който ползва ремонтираната с европейски средства спортна зала, намираща се в двора на училището. С решение на Столична община от ноември 2020 г. тя е предоставена за безвъзмездно ползване на спортния клуб. В него тренира детето на един от другите родители, подаващи жалби срещу училището. 

В четвъртък учители и родители излизат на протест пред Съдебната палата, за да потърсят защита. Оставаме отворени да представим позицията и на другата страна – от тримата родители.

Още подробности по случая чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна