Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Проблем е активната политическа роля в процедурите за изграждане на ядрени мощности

| Интервю
Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

Големият проблем при избора на строител за новите ядрени мощности е активната намеса на политици заради намесата в процедурите. Това коментира в интервю пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

"Два са големите проблема за мен. Първият е, че самото решение за изграждане на нови ядрени мощности някак си предшества приемане на обща енергийна стратегия и някаква визия за това къде искаме да стигне секторът и как искаме да изглежда икономиката след 10, 20 или 30 години. И вторият голям проблем, не го виждаме за първи път, той е типичен за големи инфраструктурни проекти - изключително активната политическа роля в тези процедури. На практика политиците трябва да имат минимална роля в проекти и участия в процедурите, защото те са регламентирани с подзаконови нормативни актове", каза енергийният експерт.

Според него нормативните документи трябва да се спазват "или, ако смятаме, че са остарели, да се предприемат изменения, да се осъвременят, да се вкарат в синхрон с най-добрите международни практики и съответните органи да си действат".

"Активната роля на НС, което е законодателен орган, при избор на технологии и провеждане на енергийна политика по-скоро събужда доста притеснение. Не е нужно да изреждаме всички големи инфраструктурни проекти, които са страдали от политическа намеса", предупреди Калоян Стайков.

Според него големият проблем е твърде високата политическа намеса за неща, които трябва да се движат на експертно ниво. "Слагаме каруцата пред коня, коментира той – Всичко, което трябва да се вземе, е на базата на дългосрочна прогноза".

Стайков обясни, че фиксиране на цена сега за строителството на ядрените мощности и прехвърляне на целия риск на строителя изглежда като да спъва целия процес. 

"Както няма как ядрена централа да бъде изградена изцяло на пазарен принцип", допълни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени